joi, 5 august 2021
AcasăLa ziActualitateVIDEO Vladimir Tismăneanu refuză să meargă la Moscova. Cărțile sale l-ar putea...

VIDEO Vladimir Tismăneanu refuză să meargă la Moscova. Cărțile sale l-ar putea pune în pericol

În interviul difuzat de Presshub pe 28 iulie 2020, reputatul politolog american de origine română, Vladimir Tismăneanu, afirmă că a refuzat în toamna anului trecut invitația de a fi keynote speaker la o importantă conferință organizată la Moscova de o fundație respectabilă care îi asigura condiții excelente.

Conferința se axa pe tema celor trei decenii de postcomunism. Profesorul Universității Maryland, deși onorat de invitație, a refuzat-o.

„Primul motiv ar fi că două surori ale mele sunt născute la Moscova, ai mei au trăit acolo zece ani, eu nu, deci nu vreau să fiu la Moscova să îmi petrec tot timpul în hotel și nici nasul să nu mi-l scot în stradă”.

Al doilea este evocat de momentul când Marie Curie descoperă poloniul, moment imortalizat în filmul Radioactive.

„Eu nu vreau să descopăr poloniul într-un hotel din Moscova. Înțelegeți la ce mă refer”, a subliniat Vladimir Tismăneanu în interviu.

Politologul face aluzie la  asasinarea în 2006 a lui Alexander Litvinenko, fost agent KGB intrat în conflict cu Putin, prin otrăvire cu poloniu-210, o substanță radioactivă mortală.

„Ce are Putin cu mine? Asta are!”, a adăugat indicând volumul publicat recent împreună cu Kate C. Langdon, Putin’s Totalitarian Democracy, Ideology, Myth, and Violence in the Twenty-First Century, apărut la editura Palgrave Macmillan.

Dealtfel, Ambasada Rusiei la București a reacționat foarte dur în 2015 la apariția în revista „22” și pe contributors.ro a articolului scris împreună cu Marius Stan, Ispita fascistă a tovarășului Putin.

Deși nu mă iubeau, cei din Ministerul de Externe (român n.red.) au trebuit să riposteze”.

Profesorul Tismăneanu susține că există o ideologie putinistă, pornind de la o afirmație a lui Alain Besancon, „putinismul este ideologia KGB”.

„Există o ideologie KGB, este machistă, este militaristă, este expansionistă, este homofobă, este opusă diversității, detestă disidența…este eclectică, este sincretică, combină fascismul cu stalinismul”.

Politologul se declară ca aparținând epistemic școlii post-sovietologiei americane alături de Timothy Snyder, Anna Applebaum, Masha Gessen și alții.

Cealaltă școală de gândire susține că Putin este un politican pragmatic, opportunist, care crede numai în bani și își sporește puterea financiară.

Ca de obicei în istorie, adevărul e undeva la mijloc. Există o ideologie putinistă, dar există pentru a camufla și a legitimiza modul de acțiune politică, inclusiv asasinatele care au loc în Rusia lui Putin”.

O carte care a iscat numeroase dispute, Putin’s Kleptocracy.Who Ownes Russia? scrisă de Karen Dawisha, a fost refuzată de Cambridge University Press, care îi mai publicase lucrări, de frica presiunilor ruse, spune Tismăneanu, care identifică exemple de artiști și intelectuali ruși de valoare care s-au lăsat captivați de mesajul „mândriei naționale” aflat în centrul ideologiei putiniste.

Dacă comunismul era o partocrație ideocratică sau o ideocrație partocratică, fiindcă partidul era la putere prin ideologie, acum e vorba de o cleptocrație ideocratică , conchide Vladimir Tismăneanu referindu-se la putinism.   

Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE