VIDEO Vrancea: Conacul Ghyka, fost cuib al securității comuniste, restaurat și „reînviat” pentru serate muzicale

Data:

spot_img

Conacul Ghyka a fost ridicat pe locul casei căpitanului de oști al lui Radu cel Frumos

Povestea Conacului Ghyka din Cotești se pierde în negura istoriei. La 1471, căpitanul de oști Stan Cotea a fost împroprietărit de Domnitorul Munteniei, Radu cel Frumos, cu teren în apropiere de Focșani, într-o zonă viticolă prolifică, ce, ulterior, a devenit satul Cotești, respectiv comuna Cotești, așa cum o știm astăzi. Secole de-a rândul, descendenții căpitanului Cotea au trăit în acest loc și au fost repere pentru comunitate. În secolul al XIX-lea, conacul apare în înscrisurile vremii ca aparținând familiei lui Mihai Orleanu – om politic liberal – prin cumpărare. Mihai Orleanu a fost, pe rând, primar al Focșaniului, deputat, ministru în Guvernul IC Brătianu și președinte al Camerei Deputaților. Acesta i-a lăsat edificiul, ca zestre, fiicei sale mai mici, căsătorită cu Victor Slăvescu, fost ministru de Finanțe și de Înzestrare a Armatei în perioada interbelică, politician liberal, arestat în 1950 pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare” şi, fără a fi judecat, închis la Sighet și eliberat în 1955, când închisoarea a fost dezafectată. A decedat la 24 septembrie 1977, la vârsta de 86 de ani, la Bucureşti. Academia Română l-a repus în drepturi ca membru titular în 1990.

Victor Slăvescu a dezvoltat moșia Cotești, adăugând un teren de tenis, o cramă, o distilerie pentru țuică și un poligon de tir. În perioada Primului Război Mondial, Coteștiul s-a aflat sub ocupație germană, iar conacul a servit drept sediu de campanie militară a nemților, care însă au avut grijă de edificiu și l-au lăsat așa cum l-au găsit. S-au atins, totuși, de comorile bachice din pivniță, după cum ne-a povestit Mihai Ghyka, restauratorul edificiului.

Securiștii l-au transformat în „casă de ascultare a telefoanelor”

În 1949 conacul a fost naționalizat de regimul comunist, devenind sediul IAS Cotești. Era cel mai mare IAS din România care găzduia, în paralel, și un centru de ascultare a telefoanelor aparținând fostei Securități. De altfel, proprietarul Mihai Ghyka povestește cum, la lucrările de reabilitare, a găsit, în camera folosită pentru operațiuni secrete, aparatură specifică și chiar o antenă, recuperată ulterior de Serviciul Român de Informații.

În 1998, domeniul a fost redobândit în instanță de descendenții lui Victor Slăvescu. Mihai Ghyka, moștenitorul conacului, a hotărât ca edificiul să redobândească frumusețea și farmecul de odinioară, astfel că, în urmă cu aproximativ 7 ani, a început restaurarea monumentului. După mai bine de trei ani de muncă asiduă, conacul a primit vechea noblețe iar acum găzduiește serate culturale organizate cu diverse ocazii.

„Dragostea pentru patrimoniu și dorința de a păstra și de a lăsa mai departe. Despre asta este vorba, e vorba despre o moștenire și fizică și morală, de a moșteni un trecut al familiei dar și al țării, înseamnă, în primul rând, o datorie de a-l ține în viață”, conchide Mihai Ghyka, moștenitorul și restauratorul Conacului de la Cotești.

YouTube video

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Fabrica de Trăsuri din București, gândită de arhitectul Castelului Peleș

Una dintre puținele clădiri în stil neogotic din București,...

După 200 de ani. Un medic stabilit în Germania restaurează casa familiei și o redă orașului

Familiei Hintz din Germania i se retrocedează casa strămoșilor...

Conacul Neamțu a fost salvat. Sediu de CAP, degradat după ’89 și reabilitat cu ajutorul donaţiilor

Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, reprezentativ pentru arhitectura...