Institutul de Psihiatrie din Iași tratează din ce în ce mai multe cazuri de dependență de alcool, dar efectele acestui consum exagerat le vedem în toate spitalele din Iași. Secțiile de gastroenterologie, cele de cardiologie, adesea chiar camerele de Urgență sunt pline de victime colaterale ale consumului nestăpânit de alcool.
Medicii ieșeni avertizează că trecem, zilnic, pe lângă drame umane fără să ne dăm seama: oameni care fără a bea nu se pot da jos din pat și care nu-și mai amintesc cine sunt și ce au făcut. Puținii dependenți care reușesc să treacă peste această patimă și să ajungă la abstinență vorbesc despre familii distruse, destine sfărâmate și îndepărtarea tuturor celor care au fost cândva apropiați.
Iar această recuperare nu se poate face la spital, fiindcă statul român consideră vindecat bolnavul de alcool după câteva zile, când trece episodul de sevraj. Acesta se întoarce ulterior, în comunitate, unde revine la aceleași obiceiuri.
Citește și: PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale
Una dintre cele mai tolerate dependențe din societatea românească face victime din ce în ce mai multe în județul Iași. Conform cifrelor puse la dispoziție pentru „Ziarul de Sănătate” de către Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, numărul de cazuri cu diagnostic principal sau secundar dependența de alcool a depășit nivelul de dinainte de pandemie.
Persoanele dependente de alcool sunt printre pacienții cei mai ignorați de statul român. Adesea tratamentul maximal pe care-l primesc aceștia e reprezentat de câteva zile de internare la o secție de psihiatrie până dispare sevrajul, iar apoi se întorc de unde au plecat. În aceeași comunitate și la aceleași motive care i-au împins de la început spre alcool.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: Cine sunt candidații pentru Primăria Sectorului 1 și ce avere au
Urmăriți PressHUB și pe Google News!