Viitorii magistrați vor fi testați psihologic din 2026. Testul de aptitudini psihologice a fost propus de mai multe ori de către fostul premier Silvio Berlusconi, dar nu a fost niciodată pus în aplicare până acum. Decizia a stârnit deja critici.
Consiliul de Miniștri a adoptat pe 26 martie, printre altele, o serie de modificări la concursul de admitere în magistratură. Până acum, un candidat era respins definitiv după trei încercări eșuate. Numărul ratărilor acceptate a fost mărit la patru.
Dar cea mai importantă modificare vizează introducerea în practică a testelor psihologice pentru candidați care vor să devină magistrați.
„Textul aprobat în examinare finală introduce testele psihoaptitudinale pentru candidații care intră pe listele magistraților. În plus, în scopul evaluării profesionalismului magistratului, acesta prevede că, pe lângă măsurile de probă, Consiliul Judiciar și Consiliul Superior vor putea aplica și alte măsuri specifice sau categorii întregi de măsuri”, se arată în decretul emis de Guvern.
Măsură va fi aplicată începând din 2026, dar a fost deja foarte criticată de către Asociația Națională a Magistraților (ANM), organismul care îi reprezintă pe magistrații italieni.
Președintele ANM, Giuseppe Santalucia, a declarat că unicul obiectiv al legii este de a discredita sistemul judiciar și a susținut că, prin aceasta, guvernul și-a acordat puteri pe care nu le are, scrie Il Post.
Viitorii magistrați vor fi testați psihologic. Cum vor funcționa testele
Ministrul Justiției, Carlo Nordio, a declarat că testele psihologice vor fi introduse în cadrul concursurilor de intrare în magistratură începând cu anul 2026.
Testarea va avea loc la finalul probelor scrise și va fi o condiție prealabilă pentru ca un candidat să fie admis la proba orală, unde va avea loc apoi examenul propriu-zis de psihoaptitudini.
Gestionarea procedurii de testare va fi încredințată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), organul de autoguvernare al sistemului judiciar din Italia – similar celui din România, având în componență și o treime membrii din afara sistemului judiciar, aleși de Parlament.
Pentru fiecare concurs, CSM va desemna, la recomandarea Consiliului Național Universitar, organismul independent care supraveghează învățământul superior, câțiva profesori universitari în domeniul psihologiei, care vor avea sarcina de a pregăti probele scrise.
După proba scrisă, interviul psihologic din cadrul probei orale va fi gestionat de președintele comisiei de concurs.
Comisia de concurs va evalua ea însăși întregul examen, inclusiv adecvarea psihoaptitudinală, și, în consecință, va formula un aviz final.
Prin urmare, evaluarea nu va fi doar responsabilitatea unui psiholog, care va fi prezent la interviul oral, dar care va avea doar un rol de consultanță și asistență pentru comisie, scrie și La Stampa.
Asociația Națională a Magistraților: Se dorește compromiterea judecătorilor
Într-un interviu acordat Corriere della Sera, președintele ANM, Giuseppe Santalucia, a declarat că „guvernul își depășește atribuțiile, dând unui decret ministerial puterea de a stabili conținutul testului”.
Deși concursul face parte din pachetul de legi pentru reforma justiției adoptat în 2022, legea respectivă „vorbea despre concurs, nu dicta criterii care să conțină cuvintele teste psihoaptitudinale”, a adăugat Santalucia.
Președintele ANM menționează că introducerea evaluării personalității ar fi o măsură arbitrară, iar faptul că CSM va stabili metodele nu ar fi în niciun caz o garanție, deoarece CSM „nu are competențe de acest tip, este format din juriști care nu sunt psihiatri”.
Prin urmare, obiectivul guvernului este, pentru Santalucia, doar „să creeze o sugestie: că magistrații au nevoie de un control psihic sau psihiatric (…), că magistrații nu sunt echilibrați. Este un mesaj simbolic pentru a face umbră sistemului judiciar”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Vă dați seama cam ce s-ar întâmpla în România ca Guvernul să dea o astfel de OUG. Savonea & Co ar lua foc sau ar face implozie.