UPDATE. Numărul victimelor în urma inundațiilor este de 4, nu de 5, așa cum s-a anunțat anterior.
În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile, anunță IGSU.
Persoanele găsite decedate sunt din localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri și Corod.
–––––-
UPDATE. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat sâmbătă că a fost raportat decesul unei alte persoane, a cincea, în localitatea Costache Negri, judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor care au afectat această zonă.
Un elicopter Black Hawk al Inspectoratului General de Aviaţie a fost direcţionat spre judeţul Galaţi, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât şi misiuni de căutare-salvare.
În zona afectată de inundaţii se vor deplasa, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
–––––-
ȘTIREA INIȚIALĂ. Viitură în judeţul Galaţi. Două persoane au fost găsite decedate în localităţile Pechea şi Drăguşeni din judeţul Galaţi în urma viiturii produse din cauza fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, a informat sâmbătă dimineaţa Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Conform unui comunicat transmis Agerpres, efecte semnificative ale fenomenelor hidrometeorologice au fost înregistrate în judeţul Galaţi. În urma cantităţilor mari de precipitaţii căzute, în localităţile Pechea şi Griviţa s-a produs o viitură şi s-a intervenit pentru salvarea şi evacuarea a peste 40 persoane din locuinţe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acţiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localităţile Pechea şi Drăguşeni.
În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente au fost afectate 19 localităţi din opt judeţe – Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea.
Citește și: CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului
IGSU precizează că s-a intervenit pentru evacuarea apei din 14 case, 25 de curţi, cinci beciuri, 11 subsoluri de bloc, cinci străzi, două instituţii publice, doi operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi un stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, opt autoturisme au fost avariate.
Circulaţia rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor şi a copacilor căzuţi pe carosabil pe DN 7 în judeţul Vâlcea şi pe DJ 203C în judeţul Buzău şi este blocată în continuare pe DJ 159 în judeţul Neamţ din cauza aluviunilor de pe carosabil.
„Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel naţional sunt pregătiţi să intervină pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile publice din zonele afectate. În continuare se intervine în localităţi din judeţul Galaţi cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundaţiilor produse”, precizează IGSU.
Conform sursei citate, pentru judeţul Galaţi a fost suplimentat dispozitivul cu alte patru bărci din judeţele Vaslui, Ialomiţa, Bacău şi Buzău.
A fost instituită permanenţa la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase şi a fost activată grupa operativă la nivelul a nouă judeţe – Bacău, Botoşani, Buzău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vrancea şi Vaslui.
Citește și: Alexandru Mazăre a fost eliberat condiționat
De asemenea, au fost emise şase mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a cinci judeţe – Argeş, Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui – şi patru mesaje prin sistemul CRAWL-TVR în judeţele Bacău, Galaţi, Neamţ şi Vaslui.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Viata-libera.ro)