Viktor Orban, la Tușnad: Asia va deveni centrul definitoriu al lumii / Ucraina nu va fi membră UE şi NATO / Occidentul este pe cale de destrămare

Data:

spot_img

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusvayos” din Băile Tuşnad, că schimbarea ordinii mondiale este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii, punctând faptul că omenirea se află în cursul unor schimbări majore care vor contura o lume nouă.

„După părerea mea, vine o lume nouă (…) Suntem în cursul unor schimbări cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 500 de ani. Şi despre ceea ce eu vorbesc acum este modificarea, schimbarea ordinii mondiale, care este un proces pornit din Asia. Foarte pe scurt şi foarte primitiv formulând, în următoarele decenii, sau poate că şi în următoarele secole, Asia va deveni centrul definitoriu al lumii. (…) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului şi se echilibrează forţele armate”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale, informează Agerpres.

Premierul Ungariei a menţionat că Donald Trump caută să găsească „un răspuns american” la această situaţie, dar pe principiul „America first”, şi că în aceste condiţii Europa are două posibilităţi: să rămână un continent subordonat sau varianta enunţată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, respectiv să intre în această competiţie mondială.

Indiferent că intrăm în competiţie sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici ţară membră NATO, nici ţară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienţi pentru toate acestea. Ucraina va intra în statutul de ‘buffer zone’ şi dacă suntem norocoşi, atunci vor exista garanţii internaţionale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite şi Rusia. Dacă suntem norocoşi, Uniunea şi Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord (…) Dacă se schimbă, o schimbare de regim nivel mondial, avem nevoie de o strategie pe măsură”, a declarat premierul Ungariei, conform traducerii asigurate de organizatori.

Citește și: De ce vrea Viktor Orban să luăm pastila roșie?

Orban a prezentat, în linii mari şi „o mega-strategie maghiară”, pentru a face faţă acestor schimbări, menţionând că va include în această strategie nu doar „Ungaria Mică”, ci maghiarii din întreaga lumea.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Orban a susţinut că „majoritatea ţărilor de pe mapamond sprijină Rusia”

„Occidentul şi-a formulat din nou aşteptările, spunând: da, trebuie să luaţi poziţie împotriva Rusiei şi, pe baze morale, să vă alăturaţi Occidentului. În schimb, realitatea arată altfel. Majoritatea ţărilor de pe mapamond sprijină Rusia. China şi Coreea de Nord sprijină Rusia, nu ne miră, nu e o mare surpriză. Iranul face acelaşi lucru, cunoscând istoria şi relaţia dintre două ţări, ei bine, sprijinul Iranului e un pic totuşi surprinzător. Apoi, India, supranumită cea mai mare democraţie de pe lume, sprijină Rusia, te cam şochează. Turcia nu acceptă, ca ţară membră NATO, nu acceptă ‘valorile’ propuse de Occident şi sprijină Rusia, este un lucru absolut surprinzător”, a spus premierul ungar.

El a opinat că Ucraina „şi-a găsit vocaţia în acest război”, întrezărind perspectiva de a deveni „limita de Est a Occidentului”.

„Ucraina şi-a găsit o vocaţie, dacă doriţi, în acest război. A descoperit un nou ‘raison d’ętre’ (raţiune de a fi – n.r.), un lucru pentru care există Ucraina. (…) Acum, cu acest război, ucrainenii au întrezărit această perspectivă de a face parte din Occident, de a se alătura Occidentului. S-ar putea ca Ucraina să devină, zic unii din Ucraina şi alţii din afară a Ucrainei, Ucraina ar putea deveni o zonă de margine, limita de Est a Occidentului, dacă doriţi. Şi acest lucru a dat, a conferit un dinamism. (…) Dar cred că acest dinamism şi această percepţie de care vă spuneam a întărit poziţia Ucrainei şi conferă această rezistenţă extraordinară”, a arătat Orban.

În opinia sa, în timp ce Rusia, „o ţară foarte flexibilă”, a reuşit să se adapteze la schimbări, după impunerea sancţiunilor, „politica europeană a dat faliment”, pentru că renunţat să îşi apere interesele.

„Războiul a mai scos la iveală încă un lucru, încă un fapt. Occidentul este pe cale de destrămare (…) Felul în care reacţionează, se comportă Occidentul nu este deloc consecvent, nu este deloc raţional, nu se justifică”, a declarat Viktor Orban.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română ar trebui să recunoască preocupările Institutului Elie Wiesel de a nu repeta greșelile legionarismului ca fiind absolut legitime. Ionuț Mavrichi | INTERVIU

Liderul ungar a vorbit pe larg despre viziunea diferită pe care o are Europa de Vest şi cea Centrală şi de Est cu privire la statele naţionale.

„Sistemul nostru de coordonare este cu totul şi cu totul altceva şi pentru noi această gândire a Occidentului nu este de fel logică. Pentru că, pentru noi, lumea este constituită din state naţionale suverane şi prin acţiunile lor aceste state naţionale creează pace. (…) Şi au capacitatea ţările suverane să definească ce fel de politică internă şi externă vor să ducă. În accepţiunea noastră, statul naţional nu este o abstracţie juridică sau un construct, o schemă juridică, ci este un lucru care se înrădăcinează într-o cultură naţională. (…) Şi acest lucru duce la un consens naţional care înseamnă un set de valori, o morală şi o logică, toate înrădăcinate în cultură şi în istorie”, a mai spus Orban.

Premierul ungar a criticat politica dusă de Polonia, „care doreşte să devină baza primordială a americanilor în Europa”, şi i-a acuzat pe polonezi de ipocrizie, întrucât aceştia critică relaţia Ungariei cu Rusia, „şi fac fericiţi afaceri cu ruşii”.

Premierul ungar şi-a rostit tradiţionalul discurs la finalul celei de-a 33-a ediţii a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad, care a avut ca temă „Pe drumul drept”.

Evenimentul de la Băile Tuşnad a fost organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Citește și: Alfred Bulai, profesor la SNSPA și analist TV, le cere studentelor să se dezbrace în fața lui și le mângâie | Investigație a site-ului Snoop

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Pai ce poate sa faca ue si nato in aceasta situatie? Daca premierul ungar crede ( in discursul lui dezlanat si contradictoriu) ca Occidentul se destrama si centrul de putere al lumii se muta in Asia iarRusia,china ,india si alte tari asiatice reprezinta viitorul luminos al omenirii atunci sa propuna poporului ungar sa se pronunte in cadrul unui referendum asupra iesirii ungariei din ue si nato si aderarii Ungariei ( eventual impreuna cu slovacia si serbia) la Uniunea Rusia-,Belarus-kazahstan..Legatura teritoriala cu Rusia se va face prin ucraina care crede el ca va fi cucerita si anexata de rusi. Mai poate cere convocarea kurultaiului ca for de dezbateri al popoarelor turcice si fino- ugrice pentru a si expune ideile marete despre viitorul omenirii.Sa nu uitam ca vatra poporului maghiar este un teritoriu care acum face parte din Rusia.,undeva in vecinatatea uralilor.Daca tot crede ca viitorul e in Asia se poate muta cu popor cu tot in vatra stramoseasca si in vecinatatea altor popoare fino ugrice si turcice.Putin il primeste cu drag.Sarbii si slovacii ca popoare slave filoruse se pot muta pe teritoriul de unde au plecat stramosii lor si care se afla acum Rusia,belarus si ucraina ( la fel si bulgarii).Astfel se rezolva problemele de identitate nationala si culturala iar Europa isi va vedea de problemele ei.,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi a ars complet în Vama Nădlac II

Un TIR încărcat cu electrocasnice a luat foc şi...

Geoparcul UNESCO Ţara Haţegului: Arta şi ştiinţa se întâlnesc în proiectul ”The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună...

Expert Forum a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Expert Forum (EFOR) a lansat platforma votcorect.ro pentru alegerile...

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști, acesta...