Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de la demolare | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Vila Ciuta, o clădire emblematică pentru Bistrița, salvată de la demolare. Situată pe strada Gării nr. 2 din Bistrița, construcția a fost în centrul unei dispute juridice care a captat atenția publicului.

Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud a reușit să stopeze în instanță demolarea acestei clădiri de către firma ACTOR ASSETS, un dezvoltator imobiliar din Cluj. Decizia reprezintă nu doar o victorie juridică, ci și un pas important în conservarea patrimoniului cultural local.

Ziarul saptamana.online a semnalat, încă din anul 2022, starea de degradare a acestui imobil și intervențiile neautorizate care au șubrezit structura de rezistență a clădirii în scopul unei colapsări timpurii. În ciuda tuturor, clădirea s-a încăpățânat să stea în picioare și chiar dacă este afectată încă nu e de demolat după cum au constatat experții angajați de instanță.

Avocatul rebrișorean făcea parte din elita politică transilvană

Clădirea fostei biblioteci județene cum este ea cunoscută astăzi a fost construită de avocatul dr. Demetriu Ciuta, originar din Rebrișoara, un reputat avocat român și cunoscut susținător al drepturilor românilor.  Avocatul Ciuta a făcut școala la Cluj și era doctor în științe juridice, fiind implicat alături de alți oameni politici ai vremii în realizarea Marii Uniri din 1918.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Demetriu Ciuta a avut două dintre cele mai frumoase clădiri din Bistrița, situate chiar la intrarea în oraș, respectiv Palatul Poștelor (fostul sediu Romtelecom) și vila din imediata vecinătate în care a funcționat biblioteca județeană. Ambele clădiri sunt reprezentative la Bistrița pentru stilul Art Nouveau fiind printre puținele construcții din epocă la care se regăsesc astfel de elemente.

Demetriu Ciuta a frecventat elita politică transilvană din perioada Marii Uniri, fiind celebră fotografia în care apare alături de George Coșbuc și Ion Luca Caragiale, despre care încă există dispute privind locul unde a fost realizată (Karlsbad, București, Sângeorz-Băi).

Vila Ciuta a fost construită în stilul Art Nouveau/Jugendstil

După moartea avocatului Demetriu Ciuta, văduva acestuia a vândut clădirea principală unde au funcționat ulterior Direcția Poștelor și a Finanțelor. Familia Ciuta s-a retras în clădirea învecinată care le aparținea.

Vila Ciuta, cunoscută și ca fosta bibliotecă județeană, este o clădire cu o valoare istorică deosebită, fiind construită în stilul Arta 1900 (Art Nouveau/Jugendstil).

Proprietatea, care a servit într-un trecut nu foarte îndepărtat drept sediu al Bibliotecii Județene, a ajuns în posesia unui dezvoltator imobiliar din Cluj, ACTOR ASSETS.

Intenția acestuia era să demoleze vila pentru a face loc unui proiect imobiliar modern. Această decizie a stârnit reacții vehemente din partea societății civile și refuzul Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud, care au considerat că demolarea ar reprezenta o pierdere ireparabilă pentru patrimoniul orașului.

În anul 2024, în luna martie, asociația Bistrița Civică a organizat un protest anti-demolare chiar în fața fostei biblioteci județene.

Continuarea în Săptămâna Online

Citește și: Livia Grama Medilanski (Düsseldorf): „Avem nevoie de un institut cultural «Carol I al României» pentru miile de români care sunt aici și pentru cultivarea relațiilor cu germanii”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: saptamana.online)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related