Vila lui Sorin Oprescu din Primăverii a fost confiscată de stat

Data:

spot_img

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate  (ANABI) anunță că în perioada 30 iulie – 1 august 2024, au fost publicate informații despre 29 de bunuri confiscate situate în București și în județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Galați, Iași, Ilfov, Sălaj și Sibiu. Printre ele și vila fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu, condamnat definitiv și fugit în Grecia.

Potrivit ANABI, imobilul este situat înBucurești str. Herăstrau nr. 42, Sectorul 1 și este compus din teren intravilan în suprafață de 340.64 mp + constructie S+P+E cu suprafață construită la sol 118,91 mp.

Dreptul de proprietate asupra bunului imobil este intabulat pe numele Statului Român.

Potrivit Legii nr. 216/2016, „bunurile imobile intrate, prin confiscare în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea ANABI”.

Vila poate fi folosită de asociații sau fundații

De asemenea, pornind de la prevederile Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE privind înghețarea și confiscarea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în Uniunea Europeană transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 318/2015, „la propunerea ANABI, Ministerul Finanţelor Publice iniţiază un proiect de hotărâre a Guvernului prin care bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi date în folosinţă gratuită asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi Academiei Române şi academiilor de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale”.

Pentru imobilele confiscate de stat se așteaptă cereri în vederea reutilizării publice sau reutilizării sociale. Termenul limită recomandat pentru comunicarea cererilor este de 40 de zile lucrătoare.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, primită în mai 2022 pentru fapte de corupție. Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce a fost achitat evazionistul milionar Răzvan Petrovici, parte a grupului de la Monaco

Un judecător de la Tribunalul București a decis că...

Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOARA. Sunete eterice au inundat cupola Ateneului

Concursul Internațional „George Enescu” - FINALA VIOARA. Sunete eterice...

Mayumi Kanagawa din SUA a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Vioară

Mayumi Kanagawa din Statele Unite ale Americii a câștigat...