Vinul din Vrancea, prezentat la Muzeu. Greșeala care a adus costuri suplimentare de opt milioane de lei proiectului european

Data:

spot_img

Anul viitor, dacă lucrurile vor merge în direcția corectă, în Focșani va exista în cadrul Muzeului Vrancei și un muzeu al vinului, știut fiind faptul că Vrancea este cel mai mare bazin viticol al țării. 13% din suprafața cultivată cu viță de vie a țării, adică 22.000 de hectare cu viță de vie nobilă, se află aici, iar autoritățile au considerat că pot aduce turiști mai mulți în Vrancea prin intermediul unui proiect cu fonduri europene.

Proiectul este deja în implementare, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1:„Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Muzeul vinului va fi realizat în clădirea în care a funcționat fostul palat de justiție, un imobil care a fost construit la începutul secolului trecut și care a fost închis în anul 2012, din cauza afectării serioase a zidurilor, pe fondul cutremurelor de pământ vrâncene.

De altfel, fosta clădire a Tribunalului, trecută între timp în proprietatea Consiliului Județean, a fost încadrată în gradul I seismic, cu grave probleme de structură, astfel că intervenţiile vor fi pe măsură. Constructorul va face lucrări de consolidare, intervenții la șarpantă, vor fi refăcute elementele decorative originale ale fațadelor, prin operaţiuni de curăţire, reîntregire, consolidare şi aplicarea de tratamente de protecţie şi conservare. În condițiile în care și actualul sediu al Muzeului Vrancei se află în reparații care vor dura câțiva ani, autoritățile gândesc că această clădire va servi în special ca sediu administrativ, în care să fie incluse mai multe secții. De altfel, prin proiect se specifică faptul că se vor desfășura și activități culturale și educaționale de tipul activităților educative non-formale.

Turiștii vor avea parte de degustări de vinuri

Muzeul Vinului, singurul de altfel din regiune, va fi amplasat la demisolul imobilului. Acolo va exista un circuit de vizitare unde celor interesanți li se vor descrie activități privind lucrul la vie, culesul strugurilor, procesarea lor, dar și despre depozitarea şi păstrarea vinului. „Spaţiile de expunere ar urma să aibă instrumente şi instalaţii specifice, din cele mai vechi timpuri şi până în zilele  noastre. Un loc aparte va fi rezervat pentru medaliile şi diplomele câştigate de vinurile din Vrancea la saloanele interne şi internaţionale, iar circuitul de vizitare se va încheia cu o sală de degustări, unde oamenii vor primi informaţii despre producătorii de vin din Vrancea”, potrivit descrierii făcute de autorități.

Cofinanțarea a ajuns de la 2% la 30%.Proiectanții nu au văzut ce se află în spatele zidurilor

Uniunea Europeană a alocat pentru proiectul acesta suma de 21,4 milioane de lei, adică aproximativ 4,5 milioane de euro, iar partea de cofinanțare asigurată de beneficiar, respectiv Consiliul Județean, ar fi trebuit să fie de doar 400.000 de lei. Între timp însă au apărut costuri neprevăzute în proiect. E vorba despre clasicele probleme pe care proiectanții nu au reușit să le vadă înainte de a fi depusă cererea de finanțare pentru reabilitarea clădirii. Prin urmare, costurile lucrărilor au crescut semnificativ, cu peste opt milioane de lei,  de la 21.401.705 lei la 29.505.667 lei,  inclusiv TVA. 

Cum justifică autoritățile acest lucru? „Aceste situații neprevăzute, respectiv necesitatea executării unor cantități suplimentare de lucrări, nu au putut fi identificate de către proiectant la elaborarea documentațiilor tehnice deoarece proiectantul nu are asigurată în cadrul valorii proiectului resursa financiară pentru executarea lucrărilor de decapare/desfacere a tencuielilor interioare la toate elementele din cadrul clădirii și nici logistica necesară, respectiv forța de muncă precum și echipamentele și utilajele necesare“, susține Consiliul Județean Vrancea.

De execuţia lucrării, care a început în urmă cu zece luni, se ocupă Asocierea PIF&LMS Company SRL, SC NS Consart’ 96 SRL, SC Dedal Bahamat SRL, SC SPA Inovations SRL, care au la dispoziţie 30 de luni să ducă proiectul la bun sfârşit. „Stadiul lucrărilor a ajuns la 30%, prin urmare ne încadrăm în timp. Avem o problemă pe care o vom rezolva în termen, în sensul că atunci când s-a făcut predarea-primirea între Ministerul Justiţiei, care a deţinut clădirea şi Consiliul Judeţean s-a uitat să se transfere şi garajele. În aceste garaje va fi amplasă centrala termică a clădirii”, ne-a declarat Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Clădirea care face obiectul reabilitării este monument istoric și a fost construită în doar trei ani, între 1909 și 1912, din inițiativa fostului prefect P. Panaitescu. Amplasat într-o zonă centrală a orașului Focșani, imobilul a fost realizat după planurile arhitecților Al. Clavel și C. Baicoianu.  Timp de o sută de ani, clădirea  a găzduit Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani, iar ulterior a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Vrancea.

Ce s-a ales de „Drumul podgoriilor vrâncene”

În urmă cu nouă ani, Consiliul Județean a mai implementat un proiect cu fonduri europene, “Drumul podgoriilor vrâncene”, prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013. Proiectul viza în special creşterea importanţei turismului în judeţul Vrancea şi în regiunea sud-est, prin promovarea produselor turistice specifice zonei vitivinicole a judeţului. Practic, s-a încercat valorificarea din punct de vedere turistic a meşteşugului tradiţional al producerii vinului şi a principalelor atracţii turistice din localităţile Panciu, Ţifeşti, Odobeşti, Jariştea, Boloteşti, Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti, Dumbrăveni.

Valoarea proiectului a fost atunci de peste 600.000 de lei. Cu acești bani s-au montat în localitățile amintite panouri de promovare a produsului turistic, pe care a fost imprimată o hartă turistică ce avea marcate prin simboluri obiectivele turistice din zonele promovate. S-au mai făcut niște evenimente de promovare în trei zone de podgorie, spoturi naționale, 3.000 de DVD-uri de prezentare, un site care a fost închis imediat după finalizarea proiectului și cam atât.

Proiectul nu și-a atins ținta, pentru că din cauza infrastructurii precare, în special starea drumurilor județene, turiștii au abandonat ideea de a veni să viziteze puține crame aflate pe Drumul Vinului. Abia în anul 2021 autoritățile s-au apucat de asfaltarea drumului care începe din zona de sud a județului și se termină în zona de nord.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Stefan Borcea
Stefan Borcea
Ștefan Borcea are o experiență de 25 de ani în presa scrisă și televiziune. A debutat la în 1995 la Ziarul „Milcovul” din Focșani, iar după opt ani a schimbat condeiul de redactor cu microfonul de reporter la postul local „Diplomatic TV”, pentru care a lucrat cinci ani. A mai fost angajat al rețelei „Realitatea TV”, redactor șef al săptămânalului „Ziarul Tău” iar din anul 2009 scrie neîntrerupt pentru cotidianul „Adevărul”, al cărui angajat este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related