Violența polițienească față de romi continuă să fie raportată în întreaga UE. Ce au solicitat eurodeputații la Strasbourg

Data:

spot_img

Săptămâna acesta s-a împlinit lu un an de când Parlamentul European a condamnat atitudinile ostile față de romi. Marți (23 biuembrie 2021), eurodeputații au trecut în revistă evoluțiile recente în cadrul unei dezbateri cu Consiliul și Comisia.

„Forța excesivă, brutalitatea poliției și comporamentele inadecvate comise împotriva romilor continuă să fie raportate în întreaga UE, în conformitate cu constatările din 2020 ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniuni”, precizează Parlamentul European.

Sărăcie generalizată, sănătate precară, excluziune

Raportul FRA a arătat, de asemenea, că romii sunt supuși sărăciei generalizate, condițiilor de viață inadecvate, sănătății precare, excluderii de pe piața muncii și hărțuirii.

În rezoluția sa din septembrie 2020, Parlamentul a condamnat excluziunea socială persistentă și atitudinile ostile împotriva romilor, care conduc la incriminarea disproporționată a populației rome.

În cursul unei dezbateri recente în cadrul Comisiei pentru libertăți civile, eurodeputații au solicitat Comisiei și statelor membre să prezinte o legislație mai bună și măsuri de politică specifice pentru a preveni astfel de incidente și a asigura protecție juridică pentru victime, plasând în același timp combaterea atitudinilor ostile față de romi în centrul politicilor UE.

Apel la promovarea unei educații incluzive și combaterea discriminării și a segregării

Eurodeputații au arătat încă de anul trecut că statele membre ar trebui să îmbunătățească accesul romilor la asistență medicală de bună calitate și la prețuri accesibile și că trebuie interzise toate formele de segregare etnică în unitățile medicale, inclusiv în maternități. Eurodeputațiiau cerut, de asemenea, statelor membre să ofere despăgubiri victimelor sterilizării forțate și coercitive.

Este esențial să se ofere copiilor romi un început echitabil în viață

Eurodeputații mai spun că este esențial să se ofere copiilor romi un început echitabil în viață, pentru a pune capăt ciclului intergenerațional de transmitere a sărăciei, pentru a se pune capăt tuturor formelor de segregare școlară sau colectivă cu care se confruntă acești elevi.

„Aceștia condamnă practica discriminatorie de a plasa copii romi în școli pentru persoane cu dizabilități psihice, încă folosită în unele țări ale UE, și solicită Comisiei să continue presiunile pentru asigurarea combaterii segregării în școli de către statele membre, și să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene în cazul neîndeplinirii obligatiilor, dacă este necesar”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Din păcate, criza COVID-19 a agravat situația comunităților de etnie romă marginalizate care trăiesc în condiții precare și inumane și avertizează că, din cauza accesului limitat la asistență medicală, la apă potabilă, la instalații sanitare și la alimente, aceste persoane sunt mai expuse riscului de a contracta virusul.

În septembrie 2020, rportorul Romeo Franz (Verzi/EFA, Germania) declara că: „UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru a asigura incluziunea socială a romilor. De prea mulți ani, politicile privind populația de etnie romă nu au fost obligatorii și acest lucru trebuie să se schimbe. Facem apel la statele membre ale UE să recunoască în mod oficial atitudinile ostile față de romi, care reprezintă principala cauză a excluziunii sociale a acestora, și să adopte măsuri legislative pentru combaterea discriminării”.

Sursă: Parlamentul European

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...