Vipera neagră nikolskii, văzută într-o pădure din Iași. Cum ar trebui să reacționăm | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Vipera neagră văzută într-o pădure din Iași. .Dacă în urmă cu 10-15 ani era o raritate, în prezent un exemplar a fost fotografiat la marginea Iașului, imaginea fiind postată ulterior pe un grup de Facebook.

Vipera neagră nikolskii, un șarpe văzut foarte rar

Vipera neagră nikolskii este văzută foarte rar, fiind considerată un șarpe timid, care se retrage imediat la adăpost. De aceea, așa cum a explicat drd. Paul Cristian Dincă, specializat în herpetologie și administrator în cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea, întâlnirea cu un astfel de animal îi poate speria pe unii, deși nu ar trebui.

„Vipera aceasta face parte dintr-o specie destul de cunoscută de specialiști, noi spre exemplu, în laboratorul de herpetologie de la Facultatea de Biologie le studiem de peste 15 ani, fiind populație însemnată, dar să zicem relativ puțin cunoscută de către oameni prin prisma faptului că încearcă de obicei să se ascundă foarte mult.

Nu e niciun pericol la mijloc, pentru cei care nu au luat contact deloc cu ele poate fi un pic înfricoșător, dar un om educat este de fapt un om lipsit de probleme în natură”, a declarat acesta.

Particularitățilei viperei nikolskii

Vipera neagră nikolskii este un șarpe care se face remarcat prin culorile diferite pe care le are. Exemplarele ajunse la maturitate sunt complet negre, iar juvenilii sunt gri-albăstrui sau maronii cu model pe spate. În partea de est a țării, există și exemplare negre, dar și exemplare gri, gri-albăstrui sau cărămizii.

„La noi în țară există 3 tipuri de vipere, fiecare cu două subspecii.

În Banat există vipera cu corn, care e cea mai mare din țară și să zicem, cea mai periculoasă din prisma dimensiunii pe care o atinge.

Citește și: Vizita clandestină în Brazilia a șefilor din justiție și a directorului Rezervelor Statului

Apoi, în toți Carpații și zona colinară, însemnând aici Carpați, Subcarpați, pădurile astea cum e Bârnova sau de prin Botoșani… este vipera comună care e întâlnită foarte frecvent, în special de cei care fac drumeții. La Bârnova este această subspecie care se numește vipera lui Nikolski.

Este deosebită prin culorile pe care le are. A treia specie de la noi din țară este vipera de stepă, care e întâlnită în câteva locuri din Cluj, și vipera de stepă moldavă, care este întâlnită în câteva locuri de lângă Iași, lângă Metro, dar și în Delta Dunării”, a adăugat specialistul.

Citește și: Instanța i-a anulat 10 diplome din 11 unui membru al comisiei pentru cercetarea abuzurilor. Raport Integritate pe bune

Vipera neagră nikolskii are o cantitate mică de venin

Exemplarele adulte au o lungime de maximum 80 cm și se hrănesc cu mamifere mici, păsări, reptile și amfibieni.

,,Legat de gradul de periculozitate, la noi în țară nu există o problemă atât de mare pentru că indivizii sunt relativ mici. Cele mai mari ajung la 80 de cm. Sunt micuțe, au o cantitate mică de venin. Marea majoritate sunt specii neveninoase. Ca la orice înțepătură, apar probleme când persoanele sunt alergice”, a subliniat biologul.

Vipera nikolskii poate fi întâlnită cel mai des primăvara, atunci când iese de la hibernat și este în faza de reproducere, sau toamna, când temperaturile încep să scadă.

Articolul integral în Ziarul de Iași


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related