Virgil Ștefan Nițulescu, director al Muzeului Țăranului Român: „Mulți dintre guvernanți nu au o educație culturală”

Data:

spot_img

Anunțul că guvernul pregătește o ordonanță de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost inițial privit cu speranță de către români, care credeau că se va pune, în sfârșit, capăt jefuirii banului public prin tăierea de sinecuri și pensii speciale.

Din nefericire, ulterior am aflat că printre primele vizate de reduceri se află domeniul cultural, unde cabinetul Ciolacu are de gând să taie în carne vie, pentru că, vorba unei piese celebre, „Cine are nevoie de teatru?”.

Încercând să aflăm cum vede un om de cultură acest atentat la bunul simț și la educația viitoarelor generații, ne-am adresat cu câteva întrebări domnului dr. Virgil Ștefan Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român din București.

În proiectul de ordonanță de urgență pe care guvernul intenționează să o implementeze se prevede că toate instituțiile de cultură care au mai puțin de 50 de angajați ar urma să treacă printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare de la 1 ianuarie 2024. Ce va însemna practic acest lucru pentru instituțiile respective?

Citește și: Sunt un șofer slab, dar în 20 de ani nu am făcut nici un accident. Cum am reușit?

Va însemnă desființarea. Orice comasare înseamnă o desființare. O instituție își pierde personalitatea juridică. Asta înseamnă desființare. Faptul că majoritatea salariaților se mută, juridic, de la o instituție la alta, asta nu înseamnă că noua entitate va funcționă la fel de bine.

Și asta pentru că instituțiile de cultură sunt conduse de niște manageri care și-au ocupat funcțiile printr-un concurs, ca toți salariații lor din subordine, de altfel. Nu este imaginabil să comasezi un muzeu cu o bibliotecă și să îți imaginezi că noul manager, fie că este fostul manager al muzeului, fie că este fostul manager al bibliotecii, va ști să administreze noul conglomerat la fel de bine.

S-a spus că nu se va desființă niciun teatru, în sensul că teatrele vor avea aceleași clădiri și că actorii vor continua să joace, dar asta nu înseamnă că nu se vor defiinta teatre.

Să presupunem că Teatrul Evreiesc de Stat ar trebui comasat cu alt teatru subordonat Primăriei Municipiului București. Cu ce teatru? Cu Teatrul Dramaturgilor Români? Cu Teatrul Stela Popescu? Cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“? Cu Teatrul Metropolis? Pe ce criteriu?

Interviul integral în Aktual 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related