Vizita cancelarului german în Republica Moldova: „Semn al solidarității” | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Vizita cancelarului german în Republica Moldova. Pentru prima dată în 12 ani, un șef de guvern german se deplasează în Republica Moldova pentru întâlniri personale cu liderii acestei țări, reafirmând astfel solidaritatea Berlinului cu această țară, scrie presa germană.

Securitatea și perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană au constituit principalele preocupări în cadrul discuțiilor desfășurate miercuri la Chișinău între cancelarul Olaf Scholz și reprezentanții guvernului moldovean.

„Pentru Republica Moldova, țară care nu se regăsește neapărat pe lista de priorități a agendei germane, vizita lui Scholz a fost deosebit de importantă. Mica și săraca țară europeană speră în realizarea de legături mai strânse cu UE, menite să aducă redresare politică și economică”, subliniază cotidianul german Tagesspiegel, care constată că tema dominantă a discuțiilor a fost situația din țara vecină Ucraina.

Citește și: Maia Sandu: sprijinul Germaniei consolidează securitatea regională

Vorbind despre incursiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk, cancelarul german a precizat că „Ucraina a pregătit această operațiune în secret și fără consultări. Ea este probabil limitată în spațiu și timp”. Scholz a dat asigurări că Berlinul nu va slăbi ajutorul pentru Ucraina, la câteva zile după ce guvernul său a fost acuzat că reduce susținerea pentru Kiev. „Sprijinind Ucraina, sprijiniți și Moldova”” a punctat președinta Maia Sandu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung salută reafirmarea, de către cancelarul federal, a susținerii germane pentru cursul politic al actualului guvern de la Chișinău. „Mesajul meu principal este că Germania este alături de Republica Moldova”, a spus Scholz, citat de FAZ.

Publicația amintește de alegerile din 20 octombrie, consemnând apelul adresat de cancelarul Olaf Scholz cetățenilor moldoveni de a sprijini „eforturile propriei lor țări printr-un vot din inimă”. El s-a referit și la încercările Rusiei de a influența votul prin campanii de dezinformare.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Președinția Republicii Moldova / Facebook)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști

Incendiu la Parlament. Vinovatul este căutat de polițiști, acesta...

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru „oameni, competenţă şi pregătire”

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabilă...

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate...