Vizita cancelarului Olaf Scholz la Chișinău. „Republica Moldova, al cărei destin pendulează între Rusia și aderarea la UE, a jucat mult timp doar un rol minor pentru Germania. Însă vremurile și percepțiile s-au schimbat” – observă publicația Tagesspiegel.
„Nu ne putem aștepta la progrese majore în urma vizitei cancelarului german în Republica Moldova”, afirmă Felix Hett de la Fundația Friedrich Ebert, apropiată de social-democrații germani, într-un articol pentru Tagesspiegel.
„Intrarea în UE este cea mai sigură cale de a face în sfârșit saltul către o democrație consolidată”
Discuțiile cancelarului federal cu reprezentanții guvernului de la Chișinău care vor avea loc în această seară se vor concentra asupra politicii de securitate și a posibilei aderări la UE.
„Deși, dată fiind conjunctura politică din acest moment, o aderare rapidă este mai mult decât improbabilă, perspectiva ei este de real folos”, scrie Hett, potrivit căruia „intrarea în UE este cea mai sigură cale de a face în sfârșit saltul către o democrație consolidată”.
Reprezentantul Fundației Friedrich Ebert – un bun cunoscător al acestei țări, în care călătorește în mod regulat – amintește că Moldova a cunoscut o tranziție chinuitoare după obținerea independenței de Uniunea Sovietică.
„Societatea este polarizată profund. În vreme ce unii oameni își doresc un viitor european, alții tânjesc după trecutul sovietic. Mulți alții iau distanță de politică”, remarcă Hett, potrivit căruia Moldova este privită ca un regim împotmolit pe drumul de la autocrație la democrație.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: DW.com.ro)