Vizită surpriză la Beijing. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, își continuă „misiunea de pace” în China

Data:

spot_img

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a început luni o vizită surpriză la Beijing în cadrul inițiativei sale pentru pace. Deplasare vine în contextul în care, cu doar câteva zile înainte, acesta s-a întâlnit la Moscova cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Premierul ungar despre vizita în China: „misiunea de pace 3.0”

Viktor Orbán a anunțat pe rețeaua socială X (fosta Twitter) că întâlnirea cu Președintele chinez face parte din ceea ce el numește „misiunea de pace 3.0.” Agenția de știri MTI precizează că, în cadrul întâlnirii cu Xi Jinping, Premierul și-a declarat aprecierea pentru implicarea Chinei în menținerea păcii mondiale.

Citește și: Reformistul Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iranului: „vrem să ne rezolvăm problemele cu lumea sau nu?”

În discursul său, Viktor Orbán a subliniat faptul că „în cazul conflictului din vecinătatea Ungariei, apreciem foarte mult iniţiativa dumneavoastră de pace.” Aceasta este o referire la planul de pace în 12 puncte înaintat de Beijing în 2023 pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, conform Reuters.

De altfel, într-o altă postare pe rețeaua socială X (fosta Twitter), Orban a afirmat că rolul Chinei în „crearea condițiilor pentru pace în războiul dintre Rusia și Ucraina” este crucial.

Relațiile dintre Ungaria și China, tot mai apropiate

Budapesta a decis în ultimii ani să își consolideze legăturile cu Beijingul. În luna mai a acestui an, Președintele chinez a făcut o vizită de stat în capitala Ungariei unde liderii celor două țări au semnat mai multe acorduri comerciale.

În cadrul întrevederii de astăzi cu Xi Jinping, Viktor Orbán nu a ratat ocazia de a vorbi despre caracterul istoric al prezenței Președintelui chinez la Budapesta, afirmând că „mai multe generaţii vor trăi din amintirea acelei vizite pe care aţi făcut-o la Budapesta,” conform agenției de presă MTI.

Companiile chineze deja doresc să își crească prezența în Ungaria. Printre companiile care și-au anunțat intenția de a investi se numără constructorul auto chinez BYD și gigantul tehnologic Huawei.

Mai mult, unele companii chineze sunt implicate în proiecte de infrastructură în țara vecină.

Tot mai multe critici venite de la liderii europeni

Viktor Orbán se numără printre puținii lideri europeni care îți doresc o relație mai apropiată de China. Recent, Comisia Europeană a decis să impună taxe vamale pentru importurile de vehicule electrice din China. Decizia a fost luată cu scopul de a proteja producătorii europeni în fața concurenței neloiale venite dinspre țara asiatică. Această măsură a fost contestată de Guvernul maghiar.

Citește și: Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Moscova, într-o „misiune de pace”

Vizitele lui Orbán în Rusia și China au loc la doar câteva zile după asumarea de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Oficialii europeni atrag atenția asupra faptului că aceste întrevederi ale Premierului maghiar cu omologii rus și chinez nu reprezintă poziția oficială a UE.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O angajată a unui aeroport german, acuzată de spionaj militar în favoarea Chinei

Un cetățean chinez este acuzat că a întreprins activități...

Germania vrea să voteze împotriva majorării tarifelor UE pentru mașinile electrice din China | Aktual24

Germania intenționează să voteze împotriva majorării tarifelor vamale ale...

Câini roboți echipați cu puști, testați de armata americană în Orientul Mijlociu | Aktual24

Armata SUA ar fi testat câini roboți echipați cu...