vineri, 21 ianuarie 2022
AcasăNewsletterViziune din perspectiva Moldovei asupra alegerilor din SUA

Viziune din perspectiva Moldovei asupra alegerilor din SUA

De 29 de ani, Moldova se confruntă cu problema separatismului – una ce ar putea fi soluționată, în opinia analiștilor politici, doar printr-un dialog efectiv SUA-Rusia.

Republica Moldova a beneficiat constant de sprijinul SUA în democratizarea țării, indiferent cine a fost „locatarul” Casei Albe. „Nici aceste alegeri prezidențiale din SUA nu vor aduce schimbări esențiale în atitudinea SUA față de Republica Moldova. Ca și până acum, SUA vor continua să susțină afirmarea Moldovei ca stat democratic, suveran, independent și reîntregit teritorial”, a comentat pentru DW președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă.

Moldova este în vizorul SUA datorită vecinătății cu România și Ucraina

Totuși, în opinia sa, victoria democratului Joe Biden, care își propune să relanseze alianța transatlantică și să consolideze coaliția democrațiilor pentru a promova valorile lumii libere, ar avea ca efect schimbări de accente în dialogul cu țările în care se înregistrează regrese democratice, tendințe autoritare, corupție rampantă, încălcări flagrante ale dreptului omului, suprimarea libertății presei etc.

„În acest caz, Republica Moldova ar trebui să se aștepte la o atenție sporită și condiționalități mult mai stricte din partea SUA în domenii precum combaterea marii corupții, investigarea și judecarea înalților oficiali/politicieni corupți, asigurarea unei justiții independente, transparența sistemului financiar, promovarea unor mass-media libere și pluraliste, respectarea drepturilor omului”, susține Victor Chirilă.

Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD.Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012.Momentan, există un site în limba română.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE