Vlad Gheorghe cere DNA-ului să urgenteze aplicarea deciziei CJUE legată de „marea prescripție” din România

Data:

spot_img

Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a cerut conducerii DNA să aplice urgent decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene și să atace achitările bazate pe prescripția decisă de Curtea Constituțională a României.

Acesta a solicitat și explicații „cu privire la circulara lor ciudată în care îndemnau procurorii să facă exact invers de ce zice CJUE, adică să lase dosarele să fie închise”, a scris acesta pe pagina lui de Facebook.

Vlad Gheorghe a mai scris că deși DNA-ul are un rol important în societate, „de la înlăturarea doamnei Kovesi, nu a mai avut niciun dosar mare. A prins doar peștii mici și pare că s-a ofilit în fața șmecherilor din politică și justiție”.

Citește și: CJUE despre „marea prescripție” din România: „Pot fi lăsate neaplicate deciziile CCR și ale instanței supreme privind prescripția”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat pe aplicarea unei decizii a Curții Constituționale a României și a unei hotărâri a Instanței Supreme prin care nu mai puțin de 5.000 de dosare penale au fost închise într-un an de zile.

În motivare, CJUE spune că „rezultă dintr-o jurisprudență constantă că principiul supremației dreptului Uniunii impune instanței naționale (…) lăsând neaplicată, dacă este necesar, din oficiu, orice reglementare sau practică națională, chiar și ulterioară, care este contrară unei dispoziții de drept al Uniunii care are efect direct, fără a trebui să solicite sau să aștepte eliminarea prealabilă a acestei reglementări sau practici naționale pe cale legislativă sau prin orice alt procedeu constituțional”.

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

Astfel că în urma deciziei CJUE „ „în principiu, instanțele naționale sunt obligate (…) să lase neaplicate Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, din care rezultă că, în perioada cuprinsă între 25 iunie 2018, data publicării acestei Decizii nr. 297/2018, și 30 mai 2022, data intrării în vigoare a OUG nr. 71/2022, dreptul român nu prevedea nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, în măsura în care aceste decizii au efectul de a conduce la prescrierea răspunderii penale într-un număr mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii și, prin urmare, așa cum s-a constatat la punctul 91 din prezenta hotărâre, de a crea un risc sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpada a blocat mai mulți turiști pe drumul către pârtia Transalpina, jandarmii i-au salvat

Mai mulți turiști din județul Dolj și București, întorși,...

Ordonanța trenuleț, varianta finală: Tichete de masă, vouchere și sporuri eliminate | Aktual24

Ordonanța trenuleț pregătită de Guvernul Ciolacu 2 aduce măsuri...

Elena Lasconi: Maia Sandu este omul care nu a tăcut în momentele grele

Elena Lasconi a declarat că Maia Sandu este omul...