Europarlamentarul român Vlad Gheorghe a cerut conducerii DNA să aplice urgent decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene și să atace achitările bazate pe prescripția decisă de Curtea Constituțională a României.
Acesta a solicitat și explicații „cu privire la circulara lor ciudată în care îndemnau procurorii să facă exact invers de ce zice CJUE, adică să lase dosarele să fie închise”, a scris acesta pe pagina lui de Facebook.
Vlad Gheorghe a mai scris că deși DNA-ul are un rol important în societate, „de la înlăturarea doamnei Kovesi, nu a mai avut niciun dosar mare. A prins doar peștii mici și pare că s-a ofilit în fața șmecherilor din politică și justiție”.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat pe aplicarea unei decizii a Curții Constituționale a României și a unei hotărâri a Instanței Supreme prin care nu mai puțin de 5.000 de dosare penale au fost închise într-un an de zile.
În motivare, CJUE spune că „rezultă dintr-o jurisprudență constantă că principiul supremației dreptului Uniunii impune instanței naționale (…) lăsând neaplicată, dacă este necesar, din oficiu, orice reglementare sau practică națională, chiar și ulterioară, care este contrară unei dispoziții de drept al Uniunii care are efect direct, fără a trebui să solicite sau să aștepte eliminarea prealabilă a acestei reglementări sau practici naționale pe cale legislativă sau prin orice alt procedeu constituțional”.
Astfel că în urma deciziei CJUE „ „în principiu, instanțele naționale sunt obligate (…) să lase neaplicate Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, din care rezultă că, în perioada cuprinsă între 25 iunie 2018, data publicării acestei Decizii nr. 297/2018, și 30 mai 2022, data intrării în vigoare a OUG nr. 71/2022, dreptul român nu prevedea nicio cauză de întrerupere a termenului de prescripție a răspunderii penale, în măsura în care aceste decizii au efectul de a conduce la prescrierea răspunderii penale într-un număr mare de cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii și, prin urmare, așa cum s-a constatat la punctul 91 din prezenta hotărâre, de a crea un risc sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!