Infracțiunile de mediu au produs în Europa ultimilor ani mai mult profit decât traficul de cocaină, atrage atenția, luni, pe Facebook, europarlamentarul Vlad Gheorghe.
„Haideți să mai scriu o dată: tăierile ilegale de pădure, traficul de deșeuri, braconajul și traficul de specii protejate sunt mai profitabile decât cocaina!
Piaţa cocainei, al doilea cel mai consumat drog în UE după canabis și aflat la niveluri de trafic fără precedent a reprezentat 10,5 miliarde de euro în 2020.
Anual, doar din deșeuri ilegale non-periculoase în UE se fac între 1,3 miliarde și 10,3 miliarde euro, la care se adaugă și sumele pentru traficul de deșeuri periculoase – între 1,5 și 1,8 miliade euro”, a declarat europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.
Citește și: Victor Pițurcă și șeful Romarm Gabriel Țuțu au fost reținuți de DNA, în dosarul măștilor neconforme
Vlad Gheorghe a explicat și cum a obținut la aceste cifre.
„De unde știm asta? Am solicitat Parlamentului European să aflăm de la oamenii de știință cum afectează infracțiunile de mediu interesele financiare ale Uniunii Europene, redresarea economică și obiectivele Pactului Verde. În 132 de pagini, un studiu prezentat în Comisia pentru Petiții a PE conține informațiile pe care le știm și le tot repetăm de ceva timp”, adaugă Vlad Gheorghe.
Europarlamentarul amintește că infracțiunile de mediu:
- au efecte dezastruoase și deseori permanente (distrugerea habitatelor, dispariția speciilor etc.);
- sunt transnaționale, nu cunosc granițe;
- sunt extrem de profitabile;
- nu presupun acum aproape niciun risc pentru infractori, care au cvasi-impunitate;
- sunt asociate altor infracțiuni grave, de la corupție până la spălare de bani;
- sunt comise de grupuri infracționale organizate, cu toate caracteristicile acestora, inclusiv violența specifică;
- Activiștii de mediu și jurnaliștii agresați de hoții de lemne sau traficanții deșeurilor ilegale știu pe pielea lor despre ce vorbim.
Studiul complet poate fi consultat aici.
„Cercetătorii au spus clar: este nevoie URGENTĂ de măsuri care să contracareze infractorii și infracțiunile de mediu, riscul, pericolul pentru Uniunea Europeană, adică pentru cetățeni este enorm.
Procurorul Verde European – propunerea mea pentru anchetarea și pedepsirea acestor criminali este printre recomandările studiului, la fel și armonizarea legilației de mediu și considerarea infracțiunilor de mediu ca infracțiuni grave, atât pe plan european, cât și la nivelul statelor membre”, încheie europarlamentarul.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: Facebook Vlad Gheorghe)