Introducerea asigurărilor complementare. Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate?

Data:

Introducerea asigurărilor complementare. Sistemul de asigurări de sănătate din România stă pe un butoi cu pulbere. Anul acesta, parcă mai mult ca niciodată, deficitul substanțial din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a început să își arate colții încă din lunile de vară, cu datorii rostogolite pe luni de zile către majoritatea furnizorilor de servicii medicale – spitale, clinici, laboratoare medicale și farmacii.

În prezent, acest deficit este „cârpit” cu bani alocați cu țârâita din fondul de rezervă al Guvernului, în așteptarea rectificării bugetare. Cifrele seci din comunicatele CNAS și ale Guvernului se traduc în drame: oameni care nu își mai găsesc cu lunile tratamentul în farmacii, nu îl mai primesc din spitale sau nu mai au acces la analize medicale sau alte servicii decât cu bani din buzunar. Bani pe care unii dintre ei nici măcar nu îi au. În acest context, se pune problema cât timp va mai putea funcționa sistemul de asigurări de sănătate în actuala formulă.

Citește și: S-au distribuit ultimele carduri de primă didactică, au apărut primele nemulţumiri. Sunt însă şi veşti bune

Asigurările complementare presupun plata la alegere a unei contribuții suplimentare la un fond de sănătate privat

În acest tablou, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, proaspătul președinte al CNAS, Andrei Baciu, și Diana Păun, consilier prezidențial la Departamentul de Sănătate Publică, au vorbit pentru prima dată la unison despre asigurările complementare de sănătate ca despre o soluție pentru care toți trei și-au declarat susținerea, într-o dezbatere organizată săptămâna trecută de DC News. Nu au dat însă detalii și despre o eventuală formulă la care s-au gândit.

În teorie cel puțin, ca principiu, asigurările complementare despre care se vorbește acum diferă de înființarea caselor de sănătate private, care erau destinate să îți preia integral contribuția la asigurările de sănătate și să îți asigure accesul la servicii – ca principiu, asigurările complementare presupun plata la alegere (doar cine dorește) a unei contribuții suplimentare la un fond de sănătate privat, peste suma standard plătită la asigurarea de sănătate obligatorie către stat, care ar oferi la schimb beneficii ce nu sunt incluse în pachetul de bază oferit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate – servicii medicale care nu sunt decontate sau acces la anumite servicii „peste rând”, fără să aștepți.

Continuarea în Hotnews.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Facebook CNAS)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Motivele economice și de securitate pentru care România vrea să cumpere Portul Giurgiulești

Statul român, prin Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, vrea...

Conflictul mocnit dintre PSD Bistrița-Năsăud și Marcel Ciolacu. Un secretar de stat a fost demis

Conflictul mocnit dintre PSD Bistrița-Năsăud și Marcel Ciolacu s-a...

Trumpismul, cea mai vocală formă de respingere a viziunii lui Papa Francisc | Universul.net

Trumpismul, cea mai vocală formă de respingere a viziunii...