Vor o școală ca afară!

Data:

spot_img

Fondurile europene accesate de Inspectoratul Școlar Județean din Iași schimbă vieți. Un copil rămas orfan din județul Iași nu a abandonat școala. Are și masă și rechizite. Și un profesor devotat. O fetiță trece prin calvarul reconstruirii chirurgicale a feței alături de colegii ei. Sunt doar doi dintre sutele de copii din mediul rural din județul Iași salvați de la abandon școlar de proiecte cu fonduri europene. Alți elevi ai liceelor tehnologice sau de la școala profesională merg la specializare în străinătate și la întoarcere vor și ei condiții de studii ca în alte țări membre ale Uniunii Europene. Vor o țară ca afară! Sunt doar cîteva dintre efectele proiectelor cu fonduri europene derulate de Inspectoratul Școlar Județean din Iași.

Locul doi pe țară, în 2018, în competiția pentru fondurile spațiului european. Vorbim de Inspectoratul Școlar Județean din Iași. De mai bine doi ani se desfășoară trei tipuri de programe cu finanțare externă. Programul Operațional cu Capital Uman (POCU). „ „Din axa POCU sunt cinci proiecte care vizează dezvoltarea resursei umane. Părinții, profesorii și elevii. Școlile VET la învățământul tehnologic. Sunt două proiecte în oglindă legate de specializările electronică și mecanică” explică Gabriela Conea, inspector responsabil cu proiecte europene în cadrul Inspectoratului Școlar din Iași. Directorul Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași rezumă simplu efectele specializărilor făcute la școli din spațiul european: „Elevii vor o școală ca afară. Au mari așteptări. Vor să aibă un minim de confort. Ajung la ideea că da, vor să plece afară! Și profesorii au alte așteptări. Dotări moderne.„ Peste 380.000 de euro, proiecte de mobilitate. Prin Erasmus. Un alt proiect cu impact major este dezvoltat de Inspectoratul Școlar în colaborare cu World Vision. Ținta, copiii din zonele defavorizate. Mîncare, rechizite și profesori atenți. După un an de la implementare rezultatele sunt caracterizate ca minunate. Intervenția este una pe termen lung care sichimba comunitățile. 380 de copii sunt în acest program.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și RFI România în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Milionarii plajelor refăcute de stat cu un miliard de euro

PressHub.ro a avut curiozitatea jurnalistică să verifice și să...

Stimulente între 5.000 și 2.500 de lei/lună pentru angajații ministerului Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, a...

Nicușor Dan: Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat prin PNRR

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că proiectul depus...

ANCPI: Prima sesiune de lucru online pentru cadastrare cu fonduri europene

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, vineri, 25 noiembrie, prima din cele 28 de întâlniri de lucru desfășurate online, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.