Vot în Parlamentul European cu privire la planurile de refacere a rezervelor de gaze înainte de iarnă

Data:

spot_img

Parlamentul European a votat, joi, planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale înainte de iarnă, pentru a asigura aprovizionarea în sezonul rece, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Planurile de refacere a rezervelor de gaze înainte de iarnă

Noul regulament, convenit deja cu miniștrii UE, stabilește un nivel minim obligatoriu de gaze în instalațiile de depozitare de 80% până la 1 noiembrie 2022, dar statele membre și operatorii ar trebui să depună eforturi pentru a atinge 85%.

„Obiectivul va crește la 90% în anii următori, pentru a-i proteja pe europeni de posibilele șocuri în materie de aprovizionare. Textul îndeamnă țările UE să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să sporească eficiența energetică”, precizează Biroul Parlamentului European în România.

Urmăriți dezbaterea aici: http://epfacebook.eu/LIVE_SesiunePlenaraPE_Iunie

Mai multe informații, aici: http://epfacebook.eu/RezerveDeGazeUE

România este mult în urmă față de stocurile programate

Uniunea Europeană are o medie de umplere a depozitelor de gaze de 55%. Polonia este campioană la stocuri realizate cu un procent de 97%, Germania are stocurile asigurate în proporție de 60%, Spania este în prezent la 71% din capacitate.

Trebuie avut în vedere ca indicator si volumul de depozitare, de exemplu Germania are deține cea mai mare capacitate de depozitare din UE (circa 238 TWH). Așadar, în funcție de capacitatea totală de depozitare ne putem compara cu Polonia care acum este la 97%, Spania care este la 71%, cu Cehia care este la 72% (în luna mai era în urma României cu numai 19%) și cu Slovacia care este la 54%.

România are o capacitate totală de depozitare de circa 33 TWH, iar Polonia 35 TWH, Spania 34 TWH, Slovacia 38 TWH și Cehia 36 TWH.

Citește și: „Supersonica” Kovesi. Bilanț spectaculos după primul an ca procuror șef european

România are avantajul că este printre puținele state UE care au rezerve naturale de gaz, însă vedem că infrastructura existentă nu face față la un proces susținut de înmagazinare.

Dacă nu reușim să realizăm stocurile necesare vom avea de pierdut în iarna următoare ca efect al prețurilor în continuă creștere, urmând ca țara noastră să importe gaze în loc să își asigure de pe acum stocurile pentru iarnă, la prețuri mai mici sau din producția proprie.

Urmăriți PressHUB și pe Google News

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...