Vot istoric pentru Republica Moldova: 1,9 miliarde euro pentru pregătirea aderării la UE

Data:

Parlamentul European și-a dat marți votul final în susținerea Mecanismului de Reformă și Creștere pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde euro pentru următorii trei ani, o susținere fără precedent, menită să impulsioneze economia, să modernizeze infrastructura și să pregătească Republica Moldova de aderarea la UE. Puterea pro-europeană de la Chișinău salută acest sprijin, în timp ce opoziția pro-rusă vede pericole la adresa suveranității țării.

Votarea pachetului de sprijin este un semnal puternic de susținere din partea Bruxellesului pentru țara candidată la UE de la frontiera estică, la graniță cu Ucraina agresată de Rusia. Încă unul, după acceptarea Republicii Moldova, acum câteva zile, în zona de plăți în euro, SEPA, și decizia de luni de a deschide la Chișinău un oficiu de legătură cu Parlamentul European.

„Un moment important pentru Republica Moldova, un vot puternic de încredere pentru viitorul nostru”, a salutat decizia președinta de la Chișinău, Maia Sandu.

Citește și: Ministrul Educației lansează măsuri pentru combaterea pseudoștiinței și manipulării în online și educație

Mecanismul de 1,9 miliarde euro oferit Republica Moldova presupune 520 milioane de euro asistență nerambursabilă, iar restul sumei sunt împrumuturi cu o dobândă redusă. Europarlamentarul Siegfried Mureșan, negociator-șef pe acest dosar, a declarat la o conferință de presă la Strasbourg că fondurile de bază vor deveni disponibile după ce Republica Moldova va prezenta un Plan de creștere și reformă. Însă 18% din sumă, 315 milioane de euro, vor ajunge la Chișinău la sfârșitul lunii aprilie.

„Acești bani nu sunt doar cifre pe hârtie”, a scris prim-ministrul de la Chișinău Dorin Recean pe Facebook, salutând votul din Parlamentul European. ”Înseamnă investiții în proiecte mari, cu beneficii importante pentru cetățeni, precum 3000 km de drum reparat, 35 de școli-model, platforme industriale unde să vina fabrici și uzine ca să creeze locuri de muncă”. Din asistența europeană vor fi construite două spitale regionale în nordul și sudul Republicii Moldova, se va investi în conectarea infrastructurilor energetice și de transport la cele europene, dezvoltarea afacerilor, acces la piața europeană, atragerea investițiilor. O linie importantă vor fi și proiectele transfrontaliere cu România.

În același timp, opoziția pro-rusă de la Chișinău a criticat asistența oferită de UE, prin vocea fostului președinte Igor Dodon, oaspete frecvent la Moscova. Partidul Socialiștilor pe care îi conduce a publicat un comentariu în care susține că „așa-numitul „ajutor” european nu este un ajutor real, ci o povară și o sclavie financiară cu impact negativ pe termen lung asupra Republicii Moldova”.

„Experiența anilor precedenți arată că astfel de „cadouri” din partea UE nu sunt niciodată gratuite. Toate granturile au fost însoțite de condiții politice, economice și sociale, care adesea contravin intereselor naționale”, susține comentariul, care pune accent pe pericolele pentru suveranitatea Republicii Moldova în fața unor forțe externe.

Citește și: Eugen Sechila, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru confecționarea și răspândirea de simboluri legionare

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în 2022, iar actuala conducere pro-europeană și-a propus să finalizeze procesul până în 2030. Pentru a menține acest parcurs, Moldova va avea în această toamnă de trecut testul unor alegeri parlamentare decisive, pe care Moscova va încerca să le deturneze în favoarea partidelor pro-ruse. Planul de Creștere aprobat marți arată susținerea fermă UE pentru a menține Republica Moldova pe vectorul european, declară la Strasbourg Siegfried Mureșan.

„Rezultatul de astăzi este și meritul conducerii proeuropene de la Chișinău și al oamenilor din Republica Moldova care au rezistat amenințărilor dinspre Federația Rusă și au susținut clar parcursul european al țării. Votul istoric de astăzi arată că suntem uniți la nivelul Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă”, spune Mureșan într-o postare.

„Republica Moldova trebuie să fie stabilă și în siguranță”, așa a explicat Mureșan adoptarea rapidă la nivelul tuturor instituțiilor din UE a acestei facilități. „Republica Moldova este o țară candidată, angajată în procesul de reforme, iar Federația Rusă a încercat să interfereze și să destabilizeze țara, prin dezinformare, proteste și interferențe în alegeri, dar a eșuat și suntem alături pentru a crește reziliența Moldovei. Acest lucru este important nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru UE, pentru a avea stabilitate”, a spus Mureșan la conferința de presă.

Europarlamentarul estonian Sven Mikser, membru al Comitetului pentru relații externe, a explicat și el de ce asistența UE a fost oferită Moldovei în regim accelerat.

„Situația politică în Moldova a fost complicată, din cauza războiului din Ucraina și a interferenței Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumului pro-UE din toamnă, oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom etc. În Parlamentul European înțelegem urgența situației, motiv pentru care am decis să ajutăm Moldova cât se poate de rapid. Jucăm împotriva unui adversar sinistru și nu avem motive să ne așteptăm la interferențe mai mici din partea Rusiei în situația din Moldova și în următoarele alegeri parlamentare. Deci, este important să arătăm poporului Moldovei susținerea noastră, faptul că suntem alături”, a spus Sven Mikser.

Citește și: DECIZIE FINALĂ. Georgescu nu poate candida la prezidențiale. CCR a decis

Riscuri pentru Moldova există în continuare

Fostul ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, explică că acest pachet de sprijin pentru creșterea economică a Republicii Moldova este inspirat din modul în care s-a extins UE anterior spre alte țări – Spania, Portugalia, Cehia etc. Este, de asemenea, un program pe modelul celui oferit în prezent statelor din Balcani.

„UE în primul rând înseamnă atât valori – pace, libertate, cât și beneficii concrete pentru cetățenii statelor membre sau în proces de aderare. Am văzut cu toții autostrăzile, aeroporturile, sistemele modernizate de protecție a sănătății – o bună parte din aceste lucruri au fost construite cu sprijin economic european. Aceeași abordare este acum în raport cu Republica Moldova, pentru a aduce țara la standardele de infrastructură, de sănătate, de educație, de securitate energetică normale pentru un viitor stat membru al UE. Acest pachet de sprijin economic este doar primul pas, ulterior vor urma alte pachete chiar mai substanțiale”, a declarat Nicu Popescu într-o emisiune la Jurnal TV.

Nicu Popescu avertizează însă și asupra riscurilor care există în continuare pentru Republica Moldova, dând exemplul derapajelor înregistrate de Georgia după ce partidul de la putere s-a distanțat de valorile europene în favoarea apropierii de Rusia. „Georgia acum un an era un stat cu relații bune cu UE, un stat candidat care primea asistență. Astăzi, în mai puțin de 12 luni, Georgia a aruncat în aer, a distrus complet parteneriatele pe care le-a avut, sprijinul extern din UE și s-a trezit izolată.”

„Deci, pentru Republica Moldova perspectiva implementării acestui Plan de creștere este una foarte serioasă, dar ea depinde de menținerea cursului european în politica internă, inclusiv la alegerile parlamentare din toamnă”, conchide Nicu Popescu.

Citește și: Mai contează la 35 de ani Proclamația de la Timișoara?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Parlamentul European)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Crin Antonescu, candidatul susținut de PAS: „Republica Moldova vrea o Românie pro-UE!”

Partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de la...

AKTUAL24 | Yuanul chinez atinge cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani

Yuanul chinez atinge cel mai scăzut nivel din ultimii...

George Simion a pierdut procesul împotriva fostului ministru al Apărării din Republica Moldova

George Simion a pierdut procesul împotriva fostului ministru al...

CNSAS va verifica toți candidații la Președinție care aveau minimum 16 ani la Revoluția din 1989

CNSAS va verifica toți candidații pentru funcția de Președinte...