luni, 25 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterVotanții din Deleni, singura comună din Iași unde AUR a ieșit pe...

Votanții din Deleni, singura comună din Iași unde AUR a ieșit pe locul I, spun că s-au săturat „de hoți și destrăbălați”

Străzile comunei Deleni, singura comună din județul Iași unde partidul Alianța pentru Unirea Românilor a câștigat alegerile parlamentare, cu 36% din voturile localnicilor, nu te duc cu gândul că 700 de oameni au votat duminică având în ei o revoltă față de tot ceea ce se întâmplă.

În „comuna de AUR” a Iașului pare că aici fiecare își vede de treabă ca într-o zi normală a săptămânii și odată ce te afunzi pe străzile satelor intri într-o altă lume. Satele din care e alcătuită comuna aflată la câțiva kilometri de orașul Hârlău sunt cufundate în zăpadă, e puțină ceață, iar liniștea cu care oamenii trebăluiesc prin curte te face să uiți pentru o clipă de pandemie.

În satul Feredeni, dacă aduci vorba despre faptul că foarte mulți oameni au votat partidul nou-apărut nu mai stârnește niciun fel de surprindere.

 „Da, dar noi toți am votat aici cu AUR-ul”, spune la început Victor, un bărbat undeva între 40 și 50 de ani, îmbrăcat gros și cu fes negru pe cap care se plimbă pe ulițele satului. Apoi se mai domolește și spune că el dacă votează o dată un partid, îl votează în continuare pe același, însă nu are un motiv anume pentru care a făcut alegerea asta și nici nu știe să spună exact cu ce l-au convins reprezentanții partidului.

„Eu am votat cu cine am vrut, cu cine știu eu că trebuie. Știu eu că e apărut nou partidul ăsta, dar mie îmi place AUR-ul, chiar dacă nu îl am la mână”, spune bărbatul întinzând mâinile ca să arate că nu are niciun fel de inel sau brățară de aur, încercând să glumească.

De dincolo de gard, o femeie în vârstă se ține de o creangă de copac pe care încearcă să o taie împreună cu un bărbat mult mai tânăr.

„Cu cine? Nu, eu nu am votat cu Laur, nu știu nici cine e”, spune femeia care abia mai târziu află că este vorba despre partidul AUR. „Nu, eu votez numai cu partidele principale, nu votez eu din ăștia apăruți așa, votez doar oameni serioși”, spune aceasta și imediat se întoarce la creanga de copac pe care o ținea.

„E o escrocherie completă”

Oamenii au o revoltă în ei pe care acum o revarsă laolaltă cu toate problemele cu care se confruntă întreaga populație și îi văd pe cei din partidul AUR ca pe niște salvatori care vor face ceva, iar pe toți ceilalți îi consideră vinovați. Au găsit în imaginea partidului un refugiu pentru toate problemele: că s-au închis școlile, că nu au mai putut merge la pelerinajele religioase, că sunt obligați să poarte măști.

„Da, eu cu toată încrederea am votat AUR, pentru că este o doamnă care îmi place, m-am săturat de hoți și de destrăbălați. Vă spun eu, tot dealul ăsta a votat cu AUR, îmi place de doamna asta, eu sunt ca ea, spun tot în față și nu mi-e frică de nimic”, susține Mariana Florescu, o femeie înfofolită cu un halat verde, strâns bine în mijloc și cu o eșarfă ce îi acoperă capul.

„E o escrocherie completă ce se întâmplă, o măgărie”, răbufnește femeia, care strigă tare atunci când vorbește, ca și cum s-ar certa întruna cu cineva. E sătulă de toate măsurile restrictive și reproduce fidel atât ca tonalitate, cât și ca idei, discursul avocatei Șoșoacă, care a devenit senator AUR pe listele pentru județul Iași. Spune că toate sunt doar niște invenții, de la virus, până la vaccin, și crede că e o conspirație ca lumea să rămână și fără animale și să cumpărăm totul din alte țări.

„Au umblat acuma vreo câțiva ani cu alte virusuri, ziceau că mor găinile, apoi că mor porcii. Vor să ne desfacă, să fim puțini oameni și să nu mai fie porci, găini, ca să mâncăm din altă țară”, spune femeia care are degetele de la mâini pline cu inele mari, de aur. Stă de vorbă la poartă cu vecina ei, Elena Cojocaru, iar în trecere s-a oprit și cumătra ei, o fată tânără, care însă nu a fost duminică la vot. Mariana a fost să voteze pe la ora 12.00, după ce a ieșit de la slujba de la biserică și, își amintește ea, și nu erau decât 46 de oameni care votaseră.

Deși mai cumpătată, vecina ei, Elena îi ține isonul, crede și ea că toată pandemia și morțile cauzate de COVID sunt doar ca să „mai scape Guvernul de plătit pensiile oamenilor”. Tocmai îi povestește vecinei care se află în trecere că are o răceală care nu o lasă: are febră și simte că ochii îi ard, dar se tratează „băbește”, mai ia o pastilă, se îmbracă mai bine, mai stă în casă, că nu vrea să meargă la medic. Mariana o susține – de ce să meargă la medic, când medicul o pune să aștepte afară în frig până îi vine rândul și mai ales că a auzit ea că testele COVID vin gata făcute din fabrică. „Am auzit eu care e treaba cu COVID-ul ăsta, testele vin gata făcute cu pozitiv și negativ. Acuma oricine moare, îi trece medicul că a avut COVID. Dar dacă eu spun că nu vreau?”, se întreabă ca pentru sine Mariana.

Femeia vrea să nu rămână închisă în casă de Crăciun

„Zic aștia că dacă nu facem vaccinul o să pună interdicție să plecăm în țări străine. Hai, las-o bre”, continuă femeia revoltată care susține că are copiii plecați în străinătate și că acolo unde se află ei nu se mai poartă mască.

„Eu cred că România noastră e cea mai săracă, eu am mai umblat și prin alte țări și am văzut cum e. În Germania nu se mai umblă cu mască, toți umblă liberi, am băieți, gineri care stau acolo fără mască. Și nu mă tem, de ce să-mi fie frică pentru ei?”

Femeile cred că măsurile luate au fost prea restrictive și că ei la sat sunt mai feriți decât cei care trăiesc în orașe.

„Noi, țăranii, cu ce suntem vinovați?”, se întreabă Elena care enumeră că totuși ei la sat au „pe ce pune mâna, un cartof, o bucată de carne”. Vecina ei speră ca partidul să le aducă libertatea de sărbători, „să putem ieși și noi de Crăciun, de Revelion, nu așa, să nu aibă oamenii voie să facă nimic”. Dar cel mai important, să nu se închidă bisericile. „Ce vor să facă din biserică, să devină hotel? Când te lovești la o mână, când te doare ceva, pe cine strigi? Pe mama și pe Dumnezeu, atât”. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE