Vrăjitorul din Orz

Vrăjitorul din Orz este personajul momentului. Victor Babeș și Ana Aslan nu au ce căuta în viața noastră. Avem nevoie de profesioniști care ne spună o poveste să ne înduioșeze și prin care să ne trăim viața. Munca, studiul, sacrificiul personal în interesul oamenilor nu sunt la modă pentru că e mai greu să fie monden când muncești. E mai simplu să devii un profesionist să te vinzi ca produs minune care schimbă cu vorbe totul în bine. 

E esențial să fii prezent în mentalul colectiv și să știi să rămâi consecvent unor idei care te ajută să crești numărul celor care cred în tine. Trebuie să devii un specialist al emoției, nu un specialist al rezultatelor livrate. E nevoie să rămâi pe linia narațiunii care te-a consacrat în spațiul public. Mai poți schimba nuanțe, cum ar fi să treci de la ura față de vaccin la ura față de medici. Ai putere și bani dacă oamenii au credință în ce le oferi, indiferent dacă le livrezi ce promiți.

Dacă se întâmplă ceva ce ai promis din pură întâmplare este important să repeți constant că este exclusiv meritul tău. În politică, poți să faci o promisiune majoră la care să simulezi că lucrezi până la moarte și dincolo de ea. Dacă știi că oamenii vor o Coree unită, le promiți constant că tu ești capabil să o realizezi și dai vina pe ceilalți politicieni care nu te lasă sau pe un israelit bâtrân care te urăște doar pentru că ești un român verde.

Nu te chinui să vii cu un plan pragmatic sau să faci pași mici în direcția respectivă. E mai bine să le spui celor interesați să te audă ce vor, fără să iei vreo măsură concretă care să le facă viața mai bună. Dacă știi că fanii tăi nu mai vor să respecte măsurile de protecție sanitară, ieși în stradă și urli împotriva medicilor și a pandemiei.Dacă unii au impresia că masca îi va sufocă dai fac măștilor pentru că arderile în public sunt o dovadă de spirit liber.

Medicii sunt dușmanii tăi pentru că întâlnirea cu ei reprezintă oprimarea dorinței tale de a te infecta liber. Medicii sunt de vină pentru că mor oameni așa cum meteorologii sunt de vină pentru că plouă când aveai programată o frumoasă petrecere câmpenească. 

Dacă ești comersant de produse minune pentru toate bolile, le promiți oamenilor vindecarea, că nu te doare gura și le spui să nu mai creadă în medici. Triburile dacilor nu au avut nevoie de medici și erau sănătoși tun pentru că se hrăneau cu toții cu legume sfinte din răsadurile aduse de Fecioara Maria din Iudeea. Dacă îți reproșează cineva că produsele tale notificate ca suplimente nutritive nu livrează sănătate pe pâine, înseamnă că problema acelei persoane a fost lipsa de credință în Dumnezeu.  

Atunci când un personaj are o imagine de teflon, indiferent de ce prostii spune, poate că a venit momentul să ne gândim pe ce se bazează personajul respectiv. Sunt modele umane promovate agresiv la televizor sau online care cu greu ar putea fi imaginate în compania unei cărți. Cel mai probabil dacă ar lua în mână o carte unicul lor scop ar fi să îi dea foc, nu să o citească.

Aceste personaje nu au dubii, cunosc totul de la preferințele culinare ale bosonului Higgs până la destinația favorită a muștelor în perioada Sărbătorilor de Iarna. Ele nu au dubii și ne pot spune fără jenă că pământul e plat sau că nu avem încălzire globală pentru că la ei în casă bate aerul condiționat.

Atunci când ai ajuns în situația vrăjitorului din Orz, deși nivelul tău intelectual nu trece de genunchiul unui amfibian mic, nu mai ai de ales decât să persiști în minciuna care te-a adus în Panteonul Înțelepților. Te poți întoarce la statutul de muritor cu dubii decât dacă îți asumi o schimbare dureroasă și care te va afecta financiar și social.

Dacă publicul tău a fost atras de pasiunea cu care spui povestea unei conspirații care explică tot, va fi nevoie să întreții publicul cu noi episoade cât de des este posibil. Ca să vinzi povestea, va fi nevoie să spui povestea martiriului tău personal și să susții că tot ce faci faci pentru binele omenirii și nu numai. Când ai ajuns în postura ca ziariștii să vină la tine pentru că ai o zestre considerabilă de fani care te adoră, poți spune orice, oricând și în orice împrejurare.

Vrăjitorul din Orz vrea să o elimine pe doctorița Plușica și ne spune că ea a instaurat deja cea mai sângeroasă dictatură militară din Univers. Doctorița Plușica aduce pierderi intereselor politice și financiare ale Vrăjitorului din Orz. Degeaba pune Vrăjitorul din Orz în mișcare mașinăria bine alimentată de propagandă dacă doctorița Plușica nu a ajuns că fie privită de oameni ca un criminal în serie.

Vrăjitorul din Orz are un obiectiv clar să o denigreze pe doctorița Plușica și să-i trimită cât mai mulți pacienți în stare gravă care să moară în saloanele de ATI. Acesta le spune românilor să iasă în stradă, să ardă măștile și să lupte la ATI ca Decebal cu romanii la Tapae pentru a nu primi botnița cu oxigen. Pe de altă parte,  
Vrăjitorul din Orz are succes pentru că am fost formați într-un sistem educațional în care obediența, învățatul pe de rost și disprețul față de valori sunt valori predominante.

Sursele cel mai accesibile și mai numeroase de știri sunt cele care cânta ode omagiale Vrăjitorului din Orz, nu lui Victor Babeș și Anei Aslan. Suntem intoxicați cu poveștile de succes ale unor ființe superficiale care sunt de succes tocmai pentru că vând iluzia unei imagini de succes, și nimic mai mult. Cu cât ne uităm mai mult în gura Vrăjitorului din Orz, care ca și Vrăjitorul din Orz nu este nimic altceva decât o ființa umană mediocră, cu atât va fi mai greu să trecem peste pandemie. 

Orice problemă complexă implică un răspuns complex. Este tentant să crezi în Vrăjitorul din Orz care îți spune că nu ai nevoie de niciun medicament, ci doar de întărirea sistemului imunitar cu muguri de brusture sau cu păpădie tunată cu praz. Viața ne arată că știința are dreptate și că poveștile nu au final fericit dacă eroul nu se antrenează serios și cu cap pentru a învinge Răul.

Răul are întotdeauna are prima șansă pentru că Binele implică muncă și efort susținut, pe când Răul înseamnă doar să nu facem nimic. 

Mitică Ștefănescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.