Românii care vor să se vaccineze cu doza 4 de vaccin anti-COVID o pot face în prezent doar în anumite cabinete ale medicilor de familie.
Pentru că trebuie să plătească dozele de vaccin expirate sau aruncate, medicii încearcă să se coordoneze și să-și „paseze” între ei puținii pacienți care doresc să se vaccineze, astfel încât numărul celor programați să se potrivească cu cel al dozelor de vaccin existente la un moment dat într-un cabinet.
Conform recomandărilor făcute de agențiile sanitare europene, toate persoanele de peste 60 de ani ar trebui să facă doza 4 de vaccin anti-COVID.
În România, programarea pentru acest vaccin s-ar putea dovedi a fi ceva mai complicată: teoretic, centrele „clasice” de vaccinare anti-COVID și-au încetat, oficial, activitatea, de la 1 iulie, dată de la care românii care doresc să se vaccineze o pot face doar în cabinetele medicilor de familie.
Un flacon Pfizer conține șase doze. Astfel, un medic de familie trebuie să aibă „sigur” programați cel puțin patru pacienți, pentru a nu fi nevoit să plătească, din buzunar, dozele care vor fi aruncate. Medicii de familie se organizează astfel, pe grupuri de Whatsapp, pentru a afla câți pacienți doresc să se vaccineze, astfel încât, când se atinge „masa critică” de cel puțin patru pacienți, aceștia să poată fi programați la un anumit cabinet.
Conform ultimei raportări săptămânale publicate de INSP, în perioada 1 august – 8 august, s-au vaccinat 3.726 de persoane. 992 dintre acestea s-au vaccinat cu doza 4, titrează MONITORUL DE CLUJ.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!