WWF România strânge fonduri pentru o soluție pilot de protejarea oamenilor și urșilor

Data:

spot_img

WWF, în parteneriat cu Primăria Orașului Băile Tușnad și Organizația GeoEcologică ACCENT, demarează proiectul pilot pentru siguranța comunităților din zonele cu densități mari de urs brun.

Preocupați de găsirea unei soluții cu adevărat durabile la problemele semnalate tot mai des în localitățile cu densități mari de urs brun, specialiștii organizației WWF România au inițiat un proiect menit să răspundă deopotrivă nevoii de siguranță a populației și demersurilor atât de necesare de protejare a vieții sălbatice din aceste zone.

Proiectul WWF România va putea fi replicat și în alte localități, unde aceste probleme sunt prezente.

În anumite regiuni ale țării, urșii au devenit o adevărată problemă socială, deoarece prezența lor în număr mare reprezintă o amenințare la adresa siguranței și integrității locuitorilor din zonă și a gospodăriilor acestora. 

Localnicii și turiștii postează adesea pe rețelele de socializare fotografii cu urși în zonele locuite, iar din păcate, din știrile prezentate în mass-media transpare cel mai adesea o atmosferă de nesiguranță severă și pericol, fără o prezentare sau o analiză a fenomenului în întreaga sa complexitate.

„Această situație creează o percepție negativă asupra speciei și a importanței acesteia pentru ecosisteme și este folosită de diferite grupuri de interese în discursul lor public pentru a scădea nivelul de protecție a speciei. În același timp, grupurile de conservare pledează pentru menținerea protecției stricte, în ciuda numărului mare de conflicte.

Din aceste motive, în ultimii ani s-a creat o viziune divergentă în jurul subiectului conservării urșilor, viziune care trebuie reconciliată. Acestea sunt premisele de la care a pornit proiectul nostru”, afirmă Cristian Papp, Coordonator Departament Specii Sălbatice, WWF România.

Ursul Brun a fost întotdeauna prezent în preajma localității noastre

„Conservarea urșilor și siguranța oamenilor este ceea ce ne dorim cu toții, iar pentru aceasta avem nevoie de soluții durabile, rezultate din implicarea și participarea incluzivă a tuturor părților interesate. Ursul Brun a fost întotdeauna prezent în preajma localității noastre.

El este un element emblematic pentru această zonă. Soluția pe care dorim să o implementăm la Băile Tușnad este menită să păstreze siguranța locuitorilor și turiștilor concomitent cu protejarea ursului brun” a declarat Butyka Zsolt, Primarul Orașului Băile Tușnad

Proiectul de la Băile Tușnad se constituie într-o soluție completă. Pe de-o parte este vorba despre instalarea/consolidarea gardurilor electrice, amplasarea unor pubele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracție pentru urs și a altor elemente de siguranță, concomitent cu o monitorizare susținută a urșilor care apar în zonă și care riscă să devină habituați, adică obișnuiți cu prezența omului.

O altă componentă extrem de importantă în proiect este educarea populației locale și a turiștilor în vederea păstrării unui comportament adecvat specificului acestei zone.

„Înțelegând cât e de important să nu atragă ursul, prin aruncarea la întâmplare a deșeurilor organice sau ieșind seara la vânătoare de senzații tari sau de fotografii de portofoliu, oamenii au șansa, dar și datoria de a contribui la restabilirea unui echilibru existent anterior, echilibru fără de care atât oamenii și bunurile lor cât și protejarea speciei ursului brun ajung în pericol” este de părere expertul WWF, Cristian Papp.

Specialiști ai Universității Babeș-Bolyai susțin proiectul pilot de la Băile Tușnad.

Conf. dr. Tibor Hartel, ecolog, Universitatea Babeș-Bolyai, a declarat: „Peisajele culturale vor juca un rol cheie în protejarea carnivorelor mari, în contextul schimbărilor climatice. Comunitățile locale trebuie ajutate să se adapteze prezenței carnivorelor mari.

O astfel de comunitate este și cea din Băile Tușnad, unde populația locală arată o toleranță extraordinară față de urs și ar dori să capitalizeze prezența în zonă a acestor animale, într-un mod în care atât oamenii cât și urșii să fie în siguranță.

Acest proiect creează o oportunitate unică de a ajuta comunitatea din Băile Tușnad cu informație, know-how, financiar și cu tehnologia necesară. Succesul acestei comunități va fi un exemplu rar întâlnit la nivel internațional și va servi ca model pentru coexistența pașnică dintre om și urs, însușită strategic de către comunitatea locală.”

WWF România lansează astăzi Campania „Luna Urșilor”

Costurile de implementare a proiectului pilot se ridică la 400.000 RON, din care WWF România poate acoperi în prezent 90.000 de RON din finanțări existente. Pentru strângerea întregii sume, WWF România lansează astăzi Campania „Luna Urșilor” ce își propune să implice cât mai mulți oameni în susținerea proiectului, prin donații.

„Îi invităm pe toți cei care iubesc natura și animalele să se implice în provocările pe care le vom lansa în «Luna Urșilor», să doneze și să-i convingă și pe alții să o facă, oferindu-le cadou un pluș din programul nostru de adopții.” spune Hanny Bratu, director de marketing și fundraising, WWF România. 

Foto: Gal Laszlo

Donațiile se pot face pe site-ul https://wwf.ro/ accesând butoanele Donează sau Adoptă, din meniul principal.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related