ZDI TV: Prof. Vlad Ciurea, neurochirurgul cu 23.000 operații, despre meserie, Dumnezeu și liber arbitru

Data:

Urmăriți un interviu incitant cu profesorul Alexandru Vlad Ciurea, o legendă a neurochirurgiei românești, autorul a nu mai puțin de 23.000 de operații pe creier. Despre cum devii un bun chirurg, cum trebuie să înveți și cum trebuie să cauți împlinirea profesională. Cum recomandă folosirea aparaturii de ultimă generație în paralel cu metodele clasice de diagnostic. Despre nevoia de empatie și înțelegere a pacientului. Exemple interesante de pacienți aflați în situații “near death”, în tunelul cu o luminiță la capăt, sau cum o tumoră a stimulat creativitatea unei persoane în arte plastice, iar după operație nu-și mai recunoștea lucrările. Unde apare Dumnezeu în munca unui chirurg, de unde ne vin gândurile și dacă avem liber arbitru.

O discuție interesantă, prilejuită de primirea titlului de Doctor Honoris Causa a UMF Iași, purtată în studioul ZDI TV, împreună cu redactorul șef al ziarului, Toni Hrițac.

YouTube video

“Ziarul de Iaşi” utilizează cu titlu experimental serviciile unei companii care asigură transcrierea automată a fişierelor audio. Aceasta foloseşte elemente de inteligenţă artificială (reţele neuronale), reuşind o acurateţe de aproximativ 90 la sută. Recomandăm celor care nu au timp suficient pentru vizionare să citească transcrierea de mai jos pentru urmărirea ideilor principale. Textul transcrierii este însoţit de minutele desfăşurării interviului, astfel încât acesta poate fi urmărit selectiv, funcţie de conţinut.

 Bună ziua, ne aflam din nou în studioul TV al Ziarului de Iași, îl avem astăzi invitat pe dl profesor universitar Alexandru Vlad Ciurea, o legendă a neurochirurgiei din România, profesor universitar la Universitatea de Medicină Carol Davila din București. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România și a realizat de-a lungul timpului mai bine de 23 de mii de operații pe creier, dintre care jumătate la copii. Astăzi, dl profesor Vlad Ciurea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Iași, prilej cu care am spus să îl invităm, să avem o discuție și încep, domnule professor, întrebându-vă cum ați găsit mediul academic medical din Iași, Cum  îl vedeți dumneavoastră în învățământul universitar general din România.

Bună ziua, dragi ieșeni. Oameni buni, foarte buni, dragii mei, mediul academic evolueaza bine si foarte bine, dar probabil ca putin încet. Toată lumea, si dumneavoastra care ma ascultati, si dumneavoastră, dorim ca lucrurile să se desfășoare dacă se poate ieri, repede. Mentalitatea umană, conservatorismul din noi duce la o incetinire a evenimentelor. Plus că avem acest mare defect. Pe noi ne interesează ce se întâmplă în curtea vecinului, decât să ne gândim  ce avem noi de făcut. Si atunci lucrurile merg încetinite, dar per total trendul este bun. Conducerea universitară este cea bună. Gândirea universitară este cea deschisă. Studenții par mult mai atrași de mediu, în acest mediu frumos, elegant, de universitate, și deschiderile pe care le au și în țară și internaționale ale universității sunt foarte importante și pe trendul favorabil.

Credeți dumneavoastră că suntem în trendul sa spunem principal al învățământului medical european, după integrarea în Uniunea Europeană, în special după ce au venit studenți din străinătate și învață aici? Cand spun dacă suntem in trend spun sau dacă suntem armonizati, curricular, daca suntem armonizat din punct de vedere al, să spunem, al resurselor umane

 Fie că vrem, fie ca nu vrem, trebuie să ne îmbrăcăm la patru ace si să i urmăm pe ceilalți, probabil, și toate datele arată acest lucru. Sunt universități cu o tradiție deosebită, săptămâna trecută eram la Bologna, prima universitate din Europa, 1088, prima. Aceasta nu înseamnă că noi trebuie să dăm 10 pași înapoi. Universitatea de Medicină  este fondată in 1879, deci avem 142 de ani de la fondare și universitatea noastră, a noastră din Iași., acum fac parte din corpul universitar, este o mândrie. Ne mândrim cu ea, luptăm unii la aceasta și promovăm. Promovăm ce? Deschiderea în Europa. Insăși faptul ca acești studenți vin ca să învețe medicina la noi este un fapt pozitiv.

Interviul complet poate fi citit în ZIARUL DE IAȘI.

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rusia trimite în Iran 24 de avioane Su-35, dar și sisteme de rachete S-400 | Aktual24

Iranul ar urmă să primească săptămâna viitoare primul lot...

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate | Nouapresa.ro

Birourile electorale din Dolj au fost dizolvate sâmbătă, după...