Fenomenul conducerii vehiculelor sub influența stupefiantelor este în continuă expansiune, o recunosc polițiștii, care zilnic întâlnesc în trafic șoferi care își riscă libertatea, permisul, siguranța proprie și pe a celorlalți, urcându-se la volan, deși au consumat substanțe interzise.
Numai de la începutul acestui an, „la fiecare o sută de persoane testate, nouă au fost dovedite ca fiind sub influența substanțelor stupefiante”, a afirmat miercuri, 27 septembrie, cms. șef Gabriel Mitrea, șeful Poliției Municipiului Galați, în prezent aflat la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ).
Realitatea, reflectată de cifrele făcute publice de oficial, este confirmată și de reprezentanții Poliției Rutiere, care furnizează cifre ce redau o situație îngrijorătoare. Șoferii beți sau drogați pot fi întâlniți oriunde în trafic, controalele făcute de filtre reflectând doar o parte a fenomenului. „Numai în primele șase luni ale anului în curs au fost reținute 277 de permise de conducere de la persoane aflate sub influența alcoolului la limita contravenției. De asemenea, au fost constatate 112 infracțiuni, comise de șoferii care au trecut de pragul de 0,80 la mie, în aerul expirat”, a punctat cms. șef Ionuț Rusu, șeful Biroului Poliției Rutiere Galați.
Citește și Rapperul Guess Who, pozitiv la cocaină după ce a fost testat în trafic, în București
Numai în weekendul trecut, într-o acțiune a Poliției Rutiere care a durat trei zile, au fost depistați patru șoferi drogați, doi în mediul rural și doi în mediul urban. Un al cincilea șofer „penal” a ajuns după gratii pentru 30 de zile după ce a condus beat și fără permis, provocând un accident rutier. La analizele de laborator a reieșit că bărbatul, în vârstă de 42 de ani, avea o alcoolemie în sânge de 3,2 la mie.
În primele șase luni ale anului 2023, 18 conducători auto au ajuns la analize după ce aparatele Drugtest au arătat că se aflau sub influența unor substanțe interzise, de la canabis la metamfetamine și cocaină. Dispozitivele de verificare în teren sunt insuficiente, chiar dacă această testare este o etapă preliminară, rezultatele nefiind concludente decât alături de confirmarea din laborator. În prezent, la nivelul IPJ Galați sunt zece astfel de aparate, titrează Viața Liberă.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!