10 sfaturi practice pentru a reduce facturile la energie

Data:

spot_img

În contextul majorărilor de tarife la gaze naturale și energie electrică, este recomandat să luați măsuri pentru reducerea consumului de kilowați, indiferent că ne referim la consumul de curent electric pentru treburile zilnice din gospodărie sau la combustibilul utilizat pentru încălzirea acesteia (gaze naturale, lemne, peleți etc.). Dacă până în acest moment nu dădeam foarte mare importanță acestor aspecte, dublarea sau chiar triplarea cheltuielilor legate de energie ne va determina să fim mult mai atenți în privința următoarei liste „de bifat”.

Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice

Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari.

Aerul cald se ridică întotdeauna, astfel încât este recomandat să așternem în pod câțiva baloți de vată minerală sau, dacă izolarea este posibilă doar pe interior, să tocmim un meșter pentru a lipi polistiren pe tavan. Ca principiu, este vorba de izolarea punților termice, adică acele materiale de construcții care permit transferul mai lent sau mai rapid al căldurii spre exterior, indiferent unde se află ele amplasate (pereți laterali, pardoseală sau tavan). Această investiție ne va garanta menținerea unei temperaturi plăcute și pe timp de vară, ferindu-ne de caniculă.

Instalarea corpurilor luminoase pe bază de leduri, intercalarea de senzori de mișcare pentru spații vizitate rar și a celor crepusculari pentru lumina din exterior

Becurile clasice de tip incandescent sunt mari consumatoare de energie electrică, consumul lor fiind de chiar 10-20 de ori mai mare în comparație cu un bec tip LED sau cu o plafonieră LED modernă. Desigur, vorbim despre o investiție de câteva sute de lei, care însă va fi amortizată rapid.

De asemenea, spațiile de tip magazie, debara sau cămară pot fi dotate și cu senzori de mișcare atașați la corpurile luminoase, pentru a lumina automat doar în cazul prezenței unei persoane. Proiectoarele sau lămpile exterioare locuinței, care generează lumina ambientală, îndeosebi în cazul caselor, pot fi dotate cu senzori crepusculari, care activează automat funcționarea acestora doar după lăsarea întunericului.

Utilizarea unei centrale termice cu un randament ridicat și o clasă energetică superioară

Indiferent că vorbim despre centrala termică individuală pe gaz sau cea pe combustibil solid, chiar dacă o vom folosi în circuitul unei instalații termice noi sau doar vom schimba vechiul echipament destinat încălzirii centrale, criteriile de cumpărare trebuie să fie randamentul arderii și clasa energetică.

În cazul centralelor pe gaze naturale, noile centrale termice în condensare asigură un randament de peste 99%, datorită amestecului perfect de gaze și oxigen generat în camera de ardere, suplimentat de recuperarea căldurii latente din gazele arse, acestea fiind recirculate în interior pentru a ceda o parte din căldură în instalație, înainte de a fi aruncate în atmosferă.

Aceleași principii sunt valabile și în cazul centralelor pe combustibil solid, cele mai performante fiind dotate cu trasee suplimentare de recirculare a fumului rezultat din ardere, acestea putând fi instalate și în exteriorul echipamentului.

Instalarea unui termostat pentru centrala termică și a robineților termostatați pentru calorifere

Funcționarea echipamentelor și a corpurilor destinate încălzirii poate fi gestionată automat, fie la nivel de termostat ambiental de comandă, dispozitiv care va regla funcționarea centralei termice pentru menținerea unei temperaturi prestabilite, fie la nivel de robinet de admisie agent termic în calorifer, utilizând gradațiile corespunzătoare intervalelor de temperaturi. Lipsa unui termostat poate majora factura la gaze naturale cu până la 25-30%!

Utilizarea programată de temperaturi diferite între zi și noapte, respectiv pe intervale orare

Termostatele ambientale care dau comanda de funcționare centralei termice sunt programabile sau neprogramabile, acestea din urmă necesitând intervenția manuală de fiecare dată când ne dorim o altă temperatură în locuință. Termostatele programabile, indiferent că sunt conectate cu fir la centrală sau sunt de tip wireless, ne dau posibilitatea să alegem intervale de temperaturi, diferite între zi și noapte, respectiv între perioadele unei zile.

De asemenea, utilizând robinetul termostatat pentru calorifer putem modifica manual gradația corespunzătoare unei temperaturi pentru cele mecanice, sau chiar programa temperaturi diferite în cazul dispozitivelor electronice, controlând temperatura la nivelul unei zone din locuință.

O temperatură mai joasă în decursul orelor când nu suntem în locuință poate aduce economii substanțiale la factura pentru încălzirea locuinței, ultima generație de dispozitive de control prin intermediul internetului asigurându-ne posibilitatea de a gestiona de la distanță aceste aspecte, prin intermediul aplicațiilor mobile.

Înlocuirea electrocasnicelor mari sau a pompelor de recirculare cu echipamente similare, dar cu o clasă energetică superioară

Aceste mari consumatoare de energie electrică funcționează într-un interval de timp foarte lung pe parcursul unei zile, indiferent că ne referim la frigider, congelator, ladă frigorifică, mașină de spălat vase sau rufe, uscător sau chiar pompa de recirculare agent termic, aflată în dotarea centralei termice individuale.

Noua etichetare energetică asigură o diferențiere clară a acestor produse, sfatul nostru fiind să achiziționați doar acele echipamente care au o clasă energetică superioară, cât mai apropiată de categoria A. Diferențele de preț între echipamente similare, dar clasificate diferit energetic, se amortizează foarte rapid în facturile de energie din lunile următoare.

Alegerea unui plan tarifar adaptat consumului personalizat de energie

Liberalizarea pieței energetice pentru consumatorii casnici ne permite compararea ofertelor, în special prin intermediul comparatoarelor oficiale ANRE, mulți dintre furnizori având, în catalogul comercial disponibil la sediile acestora sau pe internet, tarife diferențiate între perioada de consum (zi și noapte), în funcție de nivelul de consum (tarife mai mici pentru un număr mai mare de kilowați contractați) sau în funcție de durata contractului (un preț mai mic pentru o perioadă contractuală mai lungă, rezervat prin intermediul unui abonament suplimentar, acesta având momentan o valoare modică).

Alegerea furnizorilor în funcție de atractivitatea imediată a ofertei comerciale

Spre deosebire de istoricul nefast al primilor deținători de abonamente de telefonie mobilă, în cazul pieței liberalizate a energiei destinate consumatorilor casnici este interzisă stabilirea contractuală a unei perioade de retenție, beneficiarul având posibilitatea de a-și selecta în orice moment, lunar chiar, un alt furnizor, în condiții comerciale mai avantajoase.

În cazul notificării rezilierii contractului cu vechiul furnizor, veți fi nevoiți să plătiți anticipat doar eventualul abonament de rezervare, în cazul în care ați apelat la acel tip de contract, însă sumele aferente acestuia sunt la nivel de zeci de lei lunar. Recent, s-a introdus posibilitatea semnării contractelor pe durată fixă, cu tarife negociate de ambele părți, caz în care perioada contractuală este fermă.

În cazul schimbării furnizorului, nu riscați să rămâneți fără energie, deoarece legea nu permite acest lucru în cazul în care v-ați achitat facturile, iar distribuitorii, adică firmele care gestionează rețelele și contoarele, altele decât cele de furnizare, sunt obligate să presteze aceleași servicii, indiferent de alegerea beneficiarului.

Pe românește, gazul și curentul electric este același, furnizat prin aceleași rețele, modificându-se doar titularul facturii de energie, adică furnizorul care încasează contravaloarea acesteia. Doar parte din bani rămân la acesta, diferența mergând către distribuitor, transportator național, producător și statul român, care încasează taxele.

Accesarea programelor de ajutor financiar legiferate de către statul român

Aceste programe de ajutor financiar, prevăzute în deja celebrele legi ale consumatorului vulnerabil, respectiv în cadrul măsurilor de plafonare și compensare automată, sunt deja în vigoare și vor genera reduceri pe factură până la finalul lunii martie. Dacă în cazul compensărilor și plafonării tarifelor pentru toți consumatorii casnici eligibili (în funcție de nivelul lunar mediu de consum de maxim 330 kwh energie electrică, respectiv 220 metri cubi de gaze naturale) există un program automat de generare a acestora la nivelul tuturor furnizorilor, în cazul consumatorilor vulnerabili este necesară asistența inspectorilor de specialitate din cadrul primăriilor.

Instalarea și utilizarea echipamentelor „verzi” de aport energetic de tip panouri solare sau pompe de căldură

Aceste echipamente au rolul fie de a prelua aportul energetic al radiației solare, fie de a îmbunătăți coeficientul de performanță al transformării energiei electrice în energie termică. De obicei, deoarece sunt destul de costisitoare, nivelul prețurilor acestora situându-se la mii de euro, sunt subvenționate permanent de către statul român, prin intermediul diverselor programe de tip Casa Verde, indiferent că ne referim la panouri solare fotovoltaice sau pentru preparare apă caldă, sau, în cazul pompelor de căldură, la diversele tehnologii implementate în funcție de destinația acestora.

Detaliile despre programele de finanțare se regăsesc permanent pe platformele de comunicare ale Agenției Fondului pentru Mediu (AFM).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


(Articol publicat în Hotnews, partener PressHUB în cadrul proiectului „Hub for Business Journalism”)


spot_imgspot_img
Mihai Balan
Mihai Balan
Mihai Bălan este consultant, specializat pe politică energetică. După o perioadă de lucru în corporație, s-a reorientat către jurnalism, activând în ultimii ani ca editorialist în presa locală bistrițeană și fiind fondatorul unui site local de știri quality. Cu o experiență de 20 de ani în sectorul energetic, a conceput proiecte atât pentru firme mari de profil, cât și pentru instituții locale, naționale și europene.
5 COMENTARII
  1. […] Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice. Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari, scrie PressHub. […]

  2. […] Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice. Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari, scrie PressHub. […]

  3. […] Izolarea plafonului și neutralizarea punților termice. Cu toții dăm o mare importanță izolației pereților exteriori, indiferent că este vorba despre zidurile casei sau ale blocului în care este situat apartamentul, însă este bine să știm că între 25% și 50% din pierderile de căldură ale locuinței au loc prin podul sau tavanul acesteia, aspect îndeosebi neglijat de către locatari, scrie PressHub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...

Victor Negrescu, despre revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: „Ține de noi să ne pregătim”

Victor Negrescu a făcut o scurtă analiză a provocărilor...