Zeci de defuncți ieșeni sunt incinerați anual în alte părți ale țării. În Iași nu există un crematoriu nici până în prezent | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Zeci de defuncți ieșeni sunt incinerați anual în alte părți ale țării deoarece în Iași nu există până în prezent un crematoriu. Cine oferă astfel de servicii și care este prețul unui pachet de incinerare?

O firmă de pompe funebre din Iași poate primi anual în jur de 30 de cereri pentru incinerare. Deși în Iași nu există crematoriu, firmele de pompe funebre pot oferi acest serviciu, preluând trupul neînsuflețit și transportându-l în alte părți ale țării pentru a fi incinerat. Totul contra cost, evident. În București, singurul crematoriu uman rămas funcțional este Crematoriul Vitan Bârzești. În România există alte două crematorii private ce oferă servicii de incinerare umană la standarde înalte de calitate: Crematoriul Uman Pro Ignis din județul Cluj și Crematoriul Uman Phoenix din Oradea.

Documentele necesare pentru incinerarea umană în România

Pentru a solicita un serviciu de incinerare umană în România, persoana care se ocupă de funeralii trebuie să se prezinte cu următoarele documente:

  • certificat de deces în original şi copie
  • actul de identitate al persoanei care solicită incinerarea (B.I./C.I./paşaport) în original şi copie
  • certificat de îmbălsămare în original
  • adeverinţă de inhumare/incinerare în original
  • autorizaţie sanitară de transport care se eliberează de către DSP teritorială, după caz
  • copie certificat de constatare a decesului
  • acte de stare civilă care să ateste gradul de rudenie față de persoana decedată (certificat de căsătorie, sentință divorț, decizii),
  • actul prin care persoana decedată și-a exprimat legal voința de a fi incinerată, dacă a fost întocmit.

Citește și: Transilvania Bike Trails Race – promovarea traseelor de bicicletă ce leagă satele săseşti

Care este prețul unei astfel de solicitări

Un exemplu de pachet oferit de o firmă funerară din Iași, care include opțiunea incinerării, cuprinde sicriul și accesorii precum un sicriu din brad, voal, capitonaj pentru capacul sicriului, lenjerie pentru interiorul sicriului, pernă pentru decedat, pânză pentru acoperirea feței decedatului și o urnă pentru cenușă. Serviciile incluse sunt preluarea decedatului de la locul decesului, îmbălsămarea și toaletarea acestuia, așezarea decedatului în sicriu, manipularea sicriului, obținerea actelor necesare pentru înmormântare (cu excepția certificatului de deces), închirierea unei camere mortuare pentru 24 de ore, programarea incinerării, plata taxelor către Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, ridicarea urnei cu cenușă și predarea acesteia familiei. Prețul variază între 5.400 și 11.350 lei.

De multe ori, suma cerută de către firma de pompe funebre coincide cu suma acordată de Stat drept „ajutor de înmormântare“. Aceasta este, la valoare actuală, de 7.567 lei. Având în vedere faptul că, în cazul incinerării, nu vor putea fi realizate slujbe religioase, iar dacă familia nu doreşte să realizeze tradiţionala masă pentru sufletul răposatului, atunci costurile se opresc aici.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Mircea Geoană a afirmat că nu va candida la președinție din partea niciunui partid politic

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziarul de Iași)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related