Zeci de pensionări speciale în rândul unor poliţişti cu experienţă din Iași, în urmă cu o săptămână, la sfârşit de an.
Aceştia s-au grăbit să iasă din structuri deoarece se aştepta o nouă lege, de la 1 ianuarie, care să ridice vârsta de pensionare.
S-au pensionat oameni “importanţi” din poliţia ieşeană: printre ei, şeful serviciului secret al Poliţiei, celebra structură “Doi şi un sfert” – UM 0215, dar şi de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).
Un număr de 35 de poliţişti, în total, au ieşit la pensie în urmă cu o săptămână.
Instituţia avea oricum un deficit de personal de peste 400 de oameni.
Celebrul „Doi şi un sfert” este vechiul UM 0215 – serviciu de protecţie a cadrelor din Ministerul de Interne, care a fost înfiinţat la 1 februarie 1990. Iniţial această instituţie se numea Direcţia Specială de Informaţii şi era subordonată direct ministrului de Interne.
De-a lungul timpului, această instituţie a fost reorganizată de mai multe ori şi, de asemenea, a fost acuzată de mai multe ori că a ascultat abuziv telefoane ale jurnaliştilor.
La Iaşi se zvonea la un moment dat că există un birou special la etajul doi al sediului Inspectoratului de Poliţie Judeţean din Copou care era ocupat de către poliţişti de la Doi si un Sfert “specializaţi” în monitorizarea persoanelor din afara sistemului, printre care şi jurnalişti. Dar totul a fost doar la nivel de zvonuri.
Structura de la Iaşi a fost condusă mulţi ani de către Cristi Poiană, cel care, potrivit unor surse din sistem, “a menţinut un echilibru corect” în rândurile poliţiştilor, fiind vizaţi poliţişti care au “călcat pe bec”.
În rest, instituţia a acţionat discret de-a lungul anilor, fără scandaluri.
Zeci de pensionări speciale. O pensie de aproximativ 9.000 de lei
Cristi Poiană s-a pensionat recent după mulţi ani petrecuţi în sistem, şi cel mai probabil va încasa o pensie consistentă datorită sporurilor de care a avut parte în carieră. Acesta va băga lunar în buzunar aproximativ 9.000 de lei.
Un alt şef de poliţie care şi-a luat la revedere de la colegi este Cornel Ioniţă, fost şef la Departamentul Pirotehnic şi apoi la Serviciul de Acţiuni Speciale.
Ioniţă a fost poliţistul anului 2013 după intervenţia promptă în cazul atentatului cu bombă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
În urma apelului la 112 din acel caz, Corneliu Ioniţă a fost primul care a ajuns la faţa locului, el reuşind să îl imobilizeze pe autor şi să ia măsurile necesare pentru ca dispozitivul explozibil să nu fie detonat.
„Va fi greu să umplem golul creat”
Au fost zeci de pensionări speciale la sfârșit de an, dar în total, anul trecut s-au pensionat peste 100 de poliţişti.
“Au plecat recent mulţi şefi de post, contabila şefă a instituţiei şi alţii. Va fi greu să umplem golul creat”, a spus chestorul Costel Gâtlan, şeful IPJ Iaşi.
Citește și: FORTUS a revenit la stat. Proiect major de regenerare urbană la fostul combinat
O altă structură “văduvită” de oameni cu experienţă este Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Instituţia are sediul lângă fosta Billa de la Gară, la Secţia 2. De aici au plecat doi oameni cu experienţă, care aveau o mare importanţă în grila “subţire” de angajaţi ai structurii.
De aici au plecat Cristi Nenu şi Gheorghe Chiriţă. Cei doi vor avea pensii mai mici decât Poiană de la “Doi şi un Sfert” , adică în jur de 7.000 de lei lunar.
Aceştia au pensii mari deoarece au avut parte de sporuri speciale în timpul carierei.
Unii dintre poliţiştii pensionaţi din sistem ar mai fi dorit să lucreze, însă nu au avut încotro, spun ei.
Continuarea, în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
FOTO ilustrativ Facebook Poliția Română