Zeci de români fără adăpost în Rotterdam. Viceprimarul olandez discută situația cu autoritățile ieșene | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Zeci de români fără adăpost în Rotterdam. Viceprimarul olandez discută situația cu autoritățile ieșene, în cadrul unei vizite a delegației primăriei din Țările de Jos la Iași.

Aproape 3% dintre românii care lucrează în Rotterdam se confruntă cu situații defavorizate, cum ar fi lipsa adăpostului sau alte vulnerabilități sociale, au declarat la Iași reprezentanții unei delegații a primăriei din Țările de Jos, condusă de viceprimarul Rotterdamului, Alderman Ronald Buijt.

La începutul acestui an, din cele câteva sute de persoane fără adăpost din acest oraș, 71 erau români.

„Exportul forței de muncă vine la pachet cu probleme de sănătate, sociale sau de securitate. Muncitorii mobili sunt foarte importanți, vă apreciem munca, dar vrem să discutăm despre situația persoanelor fără adăpost”, a spus Buijt la întâlnirea găzduită de Primăria Municipiului Iași.

Citește și: Peste 600 de copii născuți de fete sub 15 ani, în 2023

Pleacă cuplurile tinere

Interesul românilor pentru munca în Olanda a crescut în ultimii ani, iar acest interes se observă și în județele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, spune Pavel Smântână, fondator și manager al unei agenții de recrutare a forței de muncă pentru Olanda.

„A crescut în special interesul cuplurilor tinere, fără copii. Sunt sate din Botoșani din care sunt plecați 30, 40, 50 de oameni la muncă în Olanda.

Acolo, mulți dintre ei locuiesc în zona de centru și vest a țării, în apropierea marilor sere de flori.

Așa că există acum sate de cateva sute de case din Olanda în care 5% – 7% din populație e de români”, apreciază șeful agenției de recrutare New Oportunities SRL (Proagricultura).

Mulți români ajung fără serviciu și cazare

Prin firma sa, anual plecă la muncă în Olanda în jur de 300 de ieșeni. Compania ieșeană de recrutare facilitează contactul dintre forța de muncă de pe piața locală și agențiile de recrutare din Olanda sau companiile care au nevoie de români la lucru.

Citește și: Când poate primi copilul telefon mobil. Orașul din Irlanda fără smartphone pentru copii

„Înainte de Brexit, ne ocupam și de Anglia, dar acum 98% din activitatea noastră se desfășoară pe relația Iași – Olanda.

Noi recrutăm oameni care vor să muncească în agricultură, în sere, dar și în zootehnie, în hoteluri, pentru servicii de curățenie și, mai rar, pentru bucătărie, dar avem oferte de muncă venite din partea fabricilor și a depozitelor olandeze”, spune Pavel Smântână.

El are și o explicație în ce îi privește pe românii plecați iniţial la muncă, dar care ajung să rămână și fără serviciu, și fără cazare.

Continuarea în Ziarul de Iași

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related