Zeci de străini depistaţi că stau ilegal în Iaşi. Unii au fost returnaţi cu escortă

Data:

spot_img

Zeci de străini depistaţi că stau ilegal în Iaşi. Fenomenul ia amploare la nivel de județ. Dacă, în urmă cu trei ani, poliţiştii de imigrări din Iaşi aveau să găsească în urma controalelor 17 străini în situaţii ilegale, în anul 2022 au depistat 25 de străini, iar în 2023 numărul lor s-a dublat, reiese din situaţiile consultate şi comparate de „Ziarul de Iaşi”.

Mai exact, 51 de străini care stăteau ilegal în judeţul Iaşi au fost descoperiţi anul trecut de poliţiştii de imigrări din Iaşi, după cum a comunicat şi Serviciul pentru Imigrări al judeţului Iaşi.

Străini depistaţi că stau ilegal în Iaşi

Cei mai mulţi dintre ei s-au dovedit a fi din Republica Moldova şi Pakistan, dar s-au găsit şi cetăţeni din Maroc, Nepal, Israel, Siria, cât şi din alte state.

După ce instituţia a făcut bilanţul pe anul 2023, a anunţat recent că au fost emise 2.049 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi.

Dacă ne raportăm la 2021, se observă şi aici o creştere, în condiţiile în care pe atunci au fost eliberate 1.381 de astfel de avize, însă eram în plină pandemie, iar piaţa muncii era practic îngheţată.

Faţă de 2022, numărul total al avizelor de angajare pentru lucrători permanenţi şi detaşaţi a scăzut anul trecut cu aproape 200, având în vedere că s-au emis în urmă cu doi ani 2.227 de avize de angajare.

Câţi cetăţeni străini au obţinut dreptul de şedere în judeţul Iaşi

Tot anul trecut, peste 3.000 de cetăţeni străini au obţinut dreptul de şedere în judeţul Iaşi, iar câţiva dintre ei au obţinut şi cărţi de rezidenţă permanentă.

În general, angajarea pe piaţa muncii locale este principalul scop pentru care străinii îşi stabilesc reşedinţa în România, pe lângă motivele legate de studii şi reîntregirea familiei, spun reprezentanţii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Iaşi.

Aceste cifre de mai sus ilustrează un context mai amplu, în care firmelor le este tot mai dificil să găsească angajaţi români, unul dintre motive fiind disponibilitatea redusă pe piaţa muncii.

Migraţia românilor în alte ţări, în căutare de oportunităţi de muncă mai bine plătite, contribuie la reducerea de resurse umane pe plan local.

Este o tendinţă observată în special în meserii care nu mai sunt la fel de căutate pe piaţa internă, cum ar electricieni, sudori, finisori, sectorul construcţiilor fiind, de altfel, cel mai afectat din această cauză.

În judeţul Iaşi sunt peste 4.000 de angajaţi străini

„Ziarul de Iaşi” relata zilele trecute că, la momentul actual, în evidenţele Forţei de Muncă Iaşi se află 4.084 de angajaţi din alte ţări, circa 1.400 de angajatori din Iaşi apelând la forţă de muncă din afara ţării.

Iar majoritatea acestor angajaţi provin din Republica Moldova, Nepal, Sri Lanka, Italia, dar sunt şi oameni veniţi la muncă aici din Bangladesh, India sau din alte locuri îndepărtate. Ei lucrează cot la cot cu românii în construcţii, industria ospitalităţii, comerţ sau agricultură.

Citește și: Parchetul European a deschis 215 de dosare de fraudă în România. Ce a făcut în Europa

Tocmai pentru că am ajuns să „importăm” masiv forţă de muncă, autorităţile sunt vigilente: „Activitatea de prevenire şi combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a poliţiştilor de imigrări din Iaşi, în vederea creşterii gradului de siguranţă al cetăţeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislaţiei în domeniul migraţiei”, arată Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Iaşi într-un comunicat remis presei recent.

Citește și: Cum tratează Poliția o minoră obligată să se prostitueze: o umple de amenzi tot pe victimă

Cărţi de rezidenţă permanentă pentru străini la nivelul Iaşului

Astfel, pe parcursul anului trecut s-au făcut în acest sens 67 de controale la nivelul Iaşului, în urma cărora au fost depistaţi în situaţii ilegale 51 de străini: 9 din Republica Moldova, 5 din Pakistan, 5 din Maroc, 4 din Nepal, 4 din Israel, 3 din Siria, iar diferenţa din alte state. Tot pe parcursul anului 2023 au fost emise 3.721 de permise de şedere, dintre care 3.676 pentru şedere temporară şi 45 pentru şedere pe termen lung.

Articolul integral, în Ziarul de Iaşi

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de pe TikTok: Erau niște povești dintr-un dosar | Aktual24

Anca Alexandrescu o acuză pe „Raisa” de „diversiune”: Erau...

Gestionarea economiilor în 2025. Sfaturi utile de la specialiști | Ziarul de Iași

Gestionarea economiilor în 2025. „Ziarul de Iași” a discutat...

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani. Neregulile grave descoperite | Monitorul de Botoșani

Amendă pentru Spitalul Județean din Botoșani, după un control...