„Zeciuiala” în biserici – Biserica și teologii susțin că ei condamnă practica și pe cei care vorbesc despre asta ca regulă

Data:

spot_img

„Zeciuiala” în biserici. Biserica și teologii condamnă practica și pe cei care vorbesc despre asta ca regulă. Mai mulți preoți și specialiști în teologie din Iași explică dacă există vreun fundament modern pentru practica „zeciuielii”, din Vechiul Testament, când oamenii donau organizației de cult, în numele lui Dumnezeu, a zecea parte din venituri sau din avuție. Discuția a apărut după ce în spațiul public a fost preluată de mai multe ziare naționale o nouă declarație controversată făcută de preotul Calistrat Chifan.

Calistrat a stârnit revolta în rândul oamenilor de rând și teologilor sugerând că nuntașii ar trebui să doneze Bisericii 10% din toți banii pe care i-au cheltuit pentru a organiza nunta, invocând practica „zeciuielii”. „Cel puțin 20.000 de euro i-ați tocat? Păi, adică eu nu înțeleg un lucru: l-ați luat pe Dumnezeu de prost? El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a doua zi nu mai sunt valabile?”, a spus acesta pentru bzi.ro.

Concluzia celor consultați de publicația noastră întărește reacțiile publice deja apărute: nicio carte sfântă a Bisericii, începând cu Noul Testament, nu vorbește despre obligativitatea de a da bani înapoi către biserică.

Citește și Câteva sfaturi pentru românii care pleacă din țară. Apără-te de rasism!

„Acolo unde se vorbește despre dar, despre a dărui, se vorbește despre smerenia ajutorării altor oameni și un sprijin pe care-l oferi bisericii, din puținul tău, în comunitatea ta. Să vorbești de obligativitate, de zeci de mii de euro, să oferi pentru că Dumnezeu s-ar simți «luat de prost» altfel, mi se pare jenant”, a spus unul dintre stareții proaspăt numiți la mănăstirile din Iași, care a fost de acord să comenteze cu condiția să nu îi facem public și numele.

O afirmație similară a făcut și Cristian Vechiu, cercetător cu doctorat în istoria religiilor, pentru publicația Adevărul. „Ultimele sale declarații (n.red. Calistrat Chifan) nu fac decât să afecteze și mai mult imaginea clericului ortodox, căci proliferează o perspectivă lacomă a Bisericii, o viziune tranzacțională, ca și cum Biserica ar fi un fel de ANAF spiritual care strânge zeciuiala”, a precizat acesta.

Cărțile sfinte vorbesc despre donații pentru smerenie, nu despre procente

Sunt mai multe resurse online din lumea teologică ortodoxă care vorbesc despre anacronismul preoților care încă mai susțin practica „zeciuielii”. Atunci când discută despre donație și încurajarea de a dona, din Noul Testament, este invocată cel mai des „Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel”, acolo unde apostolul nu vorbește despre obligativitatea de a da. Analiza completă poate fi citită în Ziarul de Iași.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related