Zelenski l-a demis pe comandantul armatei ucrainene. Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a anunţat joi înlocuirea comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, după ce acesta din urmă a avut o discuţie cu preşedintele Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei a declarat că a sosit momentul efectuării unor schimbări în conducerea armatei, dar doreşte ca Zalujnîi să rămână în „echipa sa” şi a cerut un plan de luptă „realist” pentru războiul cu Rusia după contraofensiva eşuată de anul trecut, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
„Am discutat despre înnoirea de care au nevoie Forţele Armate ale Ucrainei. Am discutat de asemenea despre înnoirea leadership-ului Forţelor Armate ale Ucrainei. A sosit momentul schimbării”, a anunţat Zelenski pe Telegram.
„Aştept astfel de schimbări în forţele armate ucrainene cât mai curând: un plan de acţiune realist şi detaliat (…) pentru 2024”, care „să ţină cont de situaţia reală de pe câmpul de luptă şi de perspectivele de viitor”, a indicat preşedintele ucrainean.
Într-o declaraţie separată, generalul Zalujnîi a transmis că „a avut o discuţie importantă şi serioasă” cu Zelenski şi că a fost luată decizia efectuării unor schimbări de strategie şi tactică în războiul cu Rusia.
Citește și: Ce merită reținut din interviul lui Tucker Carlson cu Putin
Ce strategie are noul șef al armatei ucrainene
Noul comandant şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a pledat vineri, în primul său mesaj public în această calitate, pentru „perfecţionarea” armatei pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul şi a subliniat că drumul spre victorie depinde de inovaţii constante în modul de a duce războiul, menţionând elemente tehnologice precum dronele şi războiul electronic, informează Agerpres.
„Numai schimbarea şi perfecţionarea continuă a mijloacelor şi metodelor de război ne vor permite să reuşim”, a transmis el pe Telegram, înainte de a proclama: „Împreună spre victorie!”.
„Noi sarcini se află pe ordinea de zi. Înainte de toate, este vorba de a planifica în mod clar şi detaliat acţiunile tuturor organismelor (…) ţinând cont de nevoile frontului în materie de cele mai recente arme furnizate de partenerii internaţionali’, a adăugat Sîrski.
Citește și: Eoliene în Marea Neagră nu vor fi mai devreme de 2031. Mai are rost să investim în gaz?
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Volodimir Zelenski / Facebook)