Zelenski rămâne cel mai popular lider european, aproape jumătate dintre europeni având o părere pozitivă despre președintele ucrainean.
Desigur, popularitatea sa variază foarte mult între statele membre, potrivit unui sondaj comandat de Euronews și realizat de Ipsos pe aproape 26.000 de respondenți din 18 state UE, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European,.
Citește și: Cât a câștigat la nuntă Mara Mareș, tânăra speranță liberală
Zelenski, apreciat de 47% dintre europeni
Sondajul arată că 47% dintre europeni au o opinie „pozitivă” despre Volodimir Zelenski, în timp ce 32% au o opinie „negativă”.
În același timp, 21% recunosc că „nu știu suficient” despre președinte, deși acesta a ținut prima pagină a ziarelor în ultimii doi ani și a călătorit mult pe continent pentru a vorbi în numele națiunii sale devastate de război.
Totuși, conform acestei cercetări, Volodimir Zelenski rămâne cel mai apreciat lider dintre cele opt personalități europene analizate de Ipsos, dar și cel care provoacă cele mai multe diviziuni, deoarece scorurile sale înregistrează cele mai mari oscilații.
De exemplu, în regiunea nordică și în Peninsula Iberică, Zelenski primește cele mai multe note „mari”: 81% în Finlanda, 74% în Suedia, 72% în Danemarca și Portugalia și 64% în Spania.
În schimb, mai mult de jumătate dintre respondenții din Ungaria (60%), Grecia (57%) și Bulgaria (56%) au o opinie „negativă” despre președintele ucrainean.
Alte țări în care evaluarea „negativă” este mai mare decât cea „pozitivă” sunt Slovacia (50% față de 26%), Austria (47% față de 33%), Italia (41% față de 32%) și Republica Cehă (37% față de 36%), arată Euronews.
Germania, împărțită de Zelenski
Această imagine contrastează cu linia oficială adoptată de guvernele naționale: Giorgia Meloni din Italia și Petr Fiala din Cehia sunt susținători ai Ucrainei și susțin regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Recent, Republica Cehă a lansat o inițiativă pentru a achiziționa 800.000 de cartușe pentru Kiev într-un interval de timp accelerat, notează Euronews.
Un alt caz notabil este cel al Germaniei, principalul donator de tehnică militară pentru Ucraina din UE. Potrivit sondajului, nemții sunt departe de a fi consensuali în ceea ce privește pe președintele ucrainean: 41% au o opinie „pozitivă” despre Zelenski și 36% una „negativă”.
Zelenski rămâne cel mai popular și în România
În România, unde fermierii s-au plâns de grânele la preț redus și fără taxe vamale care provin din Ucraina, diviziunea este la fel de izbitoare: 49% au o opinie „pozitivă” și 40% „negativă”. Polonia, o țară care a cunoscut proteste mai aprinse pe aceeași temă, părerile „pozitive” sunt mai numeroase (57%), față de cele „negative” (24%).
Analizând intenția de vot înaintea alegerilor din iunie, Zelenski obține cele mai multe puncte din partea susținătorilor principalelor partide proeuropene: Partidul Popular European (61%), Socialiștii și Democrații (62%), liberalii din Renew Europe (59%) și Verzii (63%).
Rata „pozitivă” scade la 47% în cazul conservatorilor și reformiștilor europeni (ECR), de dreapta extremă, grup care îi cuprinde pe Meloni și Fiala, potrivit Euronews.
În rândul susținătorilor partidului de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID), opinia „negativă” (53%) o eclipsează în mod convingător pe cea „pozitivă” (26%).
Putin este cel mai apreciat în Bulgaria.
Sondajul Euronews/Ipsos se încheie cu o examinare a președintelui rus Vladimir Putin, care este de departe cel mai criticat lider de către cetățenii statelor membre UE: 79% dintre respondenți au o părere „negativă” despre cel căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război în Ucraina.
Există totuși 10% care au o părere „pozitivă” despre dictatorul de la Kremlin, iar 11% „nu știu suficient”.
Critica este copleșitoare: Finlanda (94% spun „negativ”), Suedia (91%), Danemarca (91%), Polonia (91%), Spania (90%), Portugalia (89%), Olanda (88%) și Franța (80%) sunt în fruntea condamnării împotriva infamului inculpat al Kremlinului.
Rata „negativă” se situează sub pragul de 60% în doar patru țări: Grecia (59%), Ungaria (57%), Slovacia (56%) și Bulgaria (48%).
Bulgaria iese în evidență ca un caz în care un număr mare de cetățeni nu sunt deranjați de războiul declanțat de Putin în Ucraina și de efectele acestuia la nivel european: 37% dintre respondenți au o opinie „pozitivă” despre Putin, cea mai mare notă a sa la nivelul întregului clasament.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!