Zelenski vrea pace. Și Putin vrea pace. Dar pacea nu e posibilă acum

Data:

spot_img

Zelenski nu vrea pacea, cerșește după arme”. Cam așa spune o teză comună despre războiul din Ucraina. Adevărul e că toată lumea, dar absolut toată lumea, vrea pacea. Doar că au așteptări diferite cu privire la condițiile păcii.

Kremlinul vrea pacea cât se poate de mult. Vladimir Putin probabil că nu își dorește absolut nimic altceva zilele acestea decât să obțină pacea în Ucraina. Dar vrea ca pacea să însemne demilitarizarea teritoriului Ucrainei și probabil ciopârțirea țării în 20-30 de „republici populare” care să fie ușor controlabile. Ne-a spus-o chiar el în primele declarații privind „operațiunea militară specială”.

Kievul vrea și el pacea cât se poate de mult. Zelenski nu își dorește nimic mai mult decât ca coșmarul în care trăiește de 50+ zile să se încheie și să poată trece la faza de reconstrucție a țării. Doar că ce înțelege el prin pace înseamnă eliberarea teritoriului ucrainean, eliberarea orașelor ucrainene și restabilirea granițelor țării cel puțin la cele de dinainte de 24 februarie 2022.

Citește și: De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus

A spus-o chiar el în diversele intervenții în care se oferea să facă compromisuri privind neutralitatea și negocierea statutului „republicilor populare” și a Peninsulei Crimeea.

Atunci când Zelenski cere arme, nu înseamnă că nu vrea pacea. Vrea să aibă suficientă forță militară pentru a avea o șansă în plus ca pacea să fie cât mai aproape de condițiile dorite de poporul ucrainean.

Putin, evident, vrea ca Zelenski să aibă cât mai puține arme, astfel încât condițiile păcii să fie dictate de Moscova. Toată lumea vrea pacea, doar că nu pot cădea de acord asupra condițiilor păcii.

Citește și: Dezinformarea, cum se face: troli, boți și persoane în carne și oase la TV

Kremlinul probabil că consideră că reorganizarea ofensivei în sud și est, unde au avansuri serioase, le va oferi oportunitatea de a distruge apărarea ucraineană și să împingă linia frontului către centrul Ucrainei, pe linia Niprului.

Kievul speră că cu suficiente resurse militare occidentale, o să poată să oprească ofensiva rusească și să îl prindă pe Putin într-un război asimetric de atriție care să îi consume resursele militare, să îi crească costurile politice și să îi frustreze obiectivele.

Toată lumea vrea pace!

_____________________________

Comentariu publicat inițial de Marius Ghincea pe Facebook.

spot_imgspot_img
Marius Ghincea
Marius Ghincea
Marius Ghincea este cercetător doctoral la European University Institute din Florența. Este politolog interesat de relațiile internaționale și politica externă. Agenda sa de cercetare se află la intersecția dintre științe politice, sociologie și studii culturale. Este și profesor asistent senior la Școala de Studii Internaționale Avansate „John's Hopkins” (SAIS), din Bologna, și doctorand invitat la Clusterul de excelență SCRIPTS de la Freie Universität Berlin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...

De ce se află România pe lista lui Patrușev?

Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE...