În județul Iași, o tradiție veche de secole, păstrată în câteva comunități rome, are o „contribuție” semnificativă la creșterea numărului infracțiunilor de viol asupra minorilor. Acest fenomen are o prevalență deosebită în special în localitatea Crucea din comuna Lungani. „Ziarul de Iași” a fost la fața locului.
Potrivit polițiștilor, în ultimii patru ani au fost raportate aproape 200 de cazuri de viol asupra copiilor, iar majoritatea acestora sunt legate de căsătoriile timpurii din rândul comunității rome din satul Crucea, comuna Lungani.
Cazurile sunt mult mai multe, însă s-a aflat de ele deoarece au fost raportate doar cele în care cuplurile de minori au făcut copii și au ajuns să nască la spital. Aici, medicii au alertat polițiștii, deoarece legislația românească nu permite relațiile sexuale între sau cu minori. În acest sat sunt tradiții care sfidează legea.
Tradițiile au rămas neschimbate de sute de ani
În satul Crucea din Lungani, în ultimii patru ani, au avut loc trei sferturi dintre infracțiunile de viol asupra unui minor înregistrate oficial, dintr-un total de 200 câte au fost la nivelul județului Iași din 2020 încoace. La Lungani se poate ajunge pe drumul european, iar de la Sârca mai sunt câțiva kilometri. Satul Crucea a fost modernizat puțin în ultimii ani: multe străzi sunt pline cu noroi, și se poate merge doar cu cizme. Localnicii s-au obișnuit, mai ales că ei se ocupă cu creșterea animalelor, a oilor în special.
„Foarte puțini au plecat prin străinătate, mulți aleg să rămână să trăiască în comunitate. Vecinii lor, din satul Zmeu, o duc un pic mai bine, deoarece mulți lucrează în Germania și trimit bani acasă”, ne-a informat un funcționar din cadrul primăriei Lungani. Primarul comunei Lungani, Ioan Corobuță, a oferit o imagine clară asupra realității din satul Crucea, acolo unde tradițiile rămân neschimbate de sute de ani.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)