Iașul și Moldova sunt în continuare în partea superioară a unui clasament al natalității raportat la restul regiunilor din țară, dar cu cifre în scădere de la an la an.
Cauzele acestei scăderi a natalității sunt complexe și variate, incluzând factori economici, sociali, culturali și politici. Medicii consultați de „Ziarul de Iași” remarcă unele schimbările în stilul de viață al tinerelor generații, care preferă să își amâne momentul întemeierii unei familii sau să renunțe de tot la a avea copii. Dar sunt invocate și problemele pe care le vedem cu toții, zi de zi: provocările economice, lipsa unui sprijin adecvat pentru familii din partea statului, cât și emigrarea tinerilor în căutarea unui viitor mai bun.
Numărul nașterilor scade tot mai mult, atât în județul Iași, cât și în toată România. Conform Institutului Național de Statistică, în 2024, în județul Iași s-au născut doar 7.392 de bebeluși – cel mai mic număr din anii ’50 până acum. Declinul a început în 2023, când numărul nașterilor a scăzut de la 9.209 (în 2022) la 7.661. La nivel național, situația este și mai gravă: în 2024 s-au născut mai puțin de 150.000 de copii, cel mai mic număr din ultimii 100 de ani.
„Ziarul de Iași” vă propune, în cadrul acestui dosar, să găsim explicații de moment, cum am ajuns în această situație, și să încercăm să găsim soluții pentru viitor. Cum va arăta România anilor 2050-2070, cu o populație profund îmbătrânită și dependentă de sistemul de pensii?
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Grafică: Lucian Amarii / Ziarul de Iași)