Aproape 36% dintre elevii de clasa a VIII-a din România care au participat la simularea Evaluării Naționale 2025 la Limba și literatura română nu au reușit să obțină notă de trecere. Mai grav, rezultatele simulării organizate de Ministerul Educației și Cercetării în luna martie arată că, la nivel național, există 3.000 de lucrări notate între 1 și 1,99.
Aceasta în ciuda faptului că un punct era acordat din oficiu, iar alte 1,4 puncte puteau fi obținute doar prin rezolvarea integrală a primelor cinci exerciții, bazate pe lectura și înțelegerea textelor pentru identificarea răspunsurilor corecte.
Analizând prima parte a subiectului I de la simularea Evaluării Naționale, am găsit cinci exerciții ce s-au bazat exclusiv pe informații din cele două texte suport, însă care le-au pus probleme unor elevi. Participanții la simulare trebuiau doar să citească fragmentele date, să fie atenți la ce le cere exercițiul și să caute răspunsul în texte. Potrivit analizei ratei de răspuns pe itemi, realizată de Ministerul Educației și Cercetării, pentru cel puțin 6.000 de elevi din 161.883 care au susținut simularea și aceste exerciții banale au fost, de fapt, prea grele.
Profesorii de Limba română spun că este îngrijorător și că aceste rezultate reflectă nu doar lipsa de atenție a elevilor, ci și probleme legate de obiceiurile de lectură și de modul în care aceștia procesează informațiile.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Inquam Photos / George Călin)