Peste 50 de evenimente în diferite locuri de desfăşurare, majoritatea în Cetatea Oradea, îi aşteaptă pe orădeni şi turişti la Zilele Sfântului Ladislau 2023, ediţia XI, festival organizat în perioada 19-25 iunie, de Asociaţia „Szent Laszlo’ (Sfântul Ladislau), cu partenerii săi.
Gala de deschidere este programată pentru luni seară, de la ora 19,00, la Teatrul Regina Maria din Oradea, fiind un spectacol de operă în interpretarea Filarmonicii Kodály din Debrecen, oraş înfrăţit cu Oradea. Se vor prezenta lucrări compuse de Erkel Ferenc şi Kodály Zoltan.
Anterior, de la ora 17,00 va avea loc o depunere de coroane la statuia Sfântului Ladislau din faţa Catedralei Romano-Catolice şi vernisajul unei expoziţii totale, cu pictură, artă fotografică, pictură pe sticlă, mixmedia, în cetate.
Potrivit organizatorului principal, Zatyko Gyula, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Ladislau”, această ediţie, sub genericul „Marea întâlnire”, înseamnă artă, cultură, concerte, spectacole, tradiţii, târg meşteşugăresc, întâlnirea fiilor urbei, festivalul copiilor, degustarea aromelor maghiare – mâncăruri şi băuturi, programe sportive şi multe surprize.
„Sentimentul solidarităţii dă putere. E plăcut să te întâlneşti cu oameni pe care nu i-ai mai văzut de mult, să te întorci acasă dintr-o ţară străină, să te simţi bine la un pahar de vin sau la o bere, să vezi fericirea senină a copiilor. Pentru că Oradea ne leagă. Acesta este punctul forte al Zilelor Sfântului Ladislau”, a precizat Zatyko, potrivit Agerpres.
Concertele de anul acesta vor fi susţinute de Bikini, Charlie, Geszti Peter, Megaconcert Zenevonat cu Starurile LGT, dar şi de artişti locali.
„Este o bucurie deosebită pentru noi că formaţia Bikini îşi va sărbători aniversarea a 40 de ani de existenţă, dar, cu aceeaşi bucurie, le urăm bun-venit şi celorlalţi interpreţi de renume: lui Charlie, lui Geszti Peter, vedetelor legendarei formaţii LGT şi formaţiei Abrakazabra. La fel precum, în numele patriotismului local, îi vom întâmpina cu drag şi pe interpreţii locali: formaţiile Motolla, Stevie Ker, Rius & Band şi eMStreet. Dar suntem la fel de bucuroşi că oraşul nostru înfrăţit, Debrecen, ni s-a alăturat şi de această dată şi ne va îmbogăţi programul cu o serie de evenimente. Un festival fără de graniţe şi în acest an”, se arată în programul postat pe Facebook.
Expoziţiile vor aduce în faţa orădenilor teme diverse, precum o colecţie de fotograme bisericeşti şi una care prezintă ţinutul Hortobagy din Ungaria prin 500 de fotografii, o selecţie cu imagini din oraşul înfrăţit şi o expoziţie ce combină arta, teologia, filosofia şi psihologia.
Orădenii vor putea admira, în holul Bibliotecii judeţene, o replică în mărime naturală a grupului statuar Grădina Filosofică, realizat, timp de 20 de ani, de artistul orădean cu renume mondial Nándor Wagner, şi expusă la evenimentele orădene cu ocazia a 100 de ani de la naşterea acestuia.
„Este o mare plăcere să putem expune în oraşul natal al artistului o copie a lucrării care poate fi admirată la Tokyo şi la Budapesta, pe Dealul Gellert. Poate că, într-o zi, grupul statuar va fi realizat aici, la Oradea”, a menţionat Zatyko.
Cei mici vor putea participa, împreună cu familia, la numeroase evenimente dedicate lor: concert în aer liber cu trupele Trio Consort, Veronaki, Kicsi Gesztenye Klub, spectacol pe picioroange, teatru de păpuşi, ateliere de creaţie şi prezentare a meşteşugurilor, origami şi dansuri populare, ateliere de experimente ştiinţifice, activităţi artistice în aer liber cu terapie prin artă şi street art.
Sportul a început, conform tradiţiei, duminică, „ziua zero”, cu un tur ciclist, de 20 de km, din Oradea până la Biharkeresztes, în Ungaria, la statuia Sfântului Ladislau din piaţa centrală, ca un omagiu adus regelui-cavaler şi o modalitate de promovare a festivalului dedicat. Alte activităţi sportive vor fi şi turneul de fotbal pentru tineret „Echipa de Aur”, sesiuni de yoga şi gimnastică şi tir cu arcul.
Tururile ghidate în Oradea nu vor lipsi nici în acest an, cei interesaţi vor putea afla informaţii despre monumentele istorice cunoscute şi mai puţin cunoscute ale cartierului Oraşul nou de pe malul stâng al Crişului Repede şi vor putea intra în interiorul clădirilor, curţilor, etajelor şi pivniţelor acestora.
Primăria oraşului Debrecen va contribui cu o serie de evenimente, printre care o serată muzicală a scriitorului şi muzicianului Miklós Szénási, care foloseşte versurile poeţilor maghiari pentru a crea o lume muzicală extravagantă, iar meşteşugari şi artişti populari de la Debreţin vor oferi programe diverse copiilor şi familiilor.
Programul festivalului se poate găsi pe pagina de Facebook: Festivalul Zilele Sfântului Ladislau – Oradea.
Zilele Sfântului Ladislau 2023 sunt susţinute de finanţatori instituţionali: Fondul Naţional Cultural (Ungaria) şi Primăria Oradea, prin Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) şi Consiliul Judeţean Bihor. Sponsor oficial este OTP Bank România.
Citește și: VIDEO De ce este important ca UE și România să sprijine financiar Republica Moldova
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Molnár Ferenc / Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea – Facebook)