Ziua Biodiversității la COP27. „Vorbim despre o triplă criză”

Data:

spot_img

Miile de delegați care participă la cea de-a XXVII-a Conferință a Părților (COP27) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCC) sărbătoresc astăzi Ziua Biodiversității.

Conducătorul delegației României la COP27, ministrul Tánczos Barna participă astăzi, alături de secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu, la evenimentul conex dedicat Zilei Biodiversității, organizat de președinția egipteană a Conferinței.

Discuțiile de astăzi de la nivel înalt se vor concentra pe impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității și modalitățile de mobilizare a acțiunilor globale față de provocările de a stopa pierderea biodiversității și de a reduce impactul schimbărilor climatice și al poluării.

“Schimbările climatice sunt doar unul dintre factorii determinanți ai declinului de biodiversitate, alături de intensitatea și schimbarea destinației terenului, poluare și speciile invazive. Vorbim, în fapt, despre o triplă criză planetară pe care Planeta noastră o traversează, din care declinul biodiversității reprezintă un punct central, alături de schimbări climatice și poluare.România pledează pentru un efort concret și sporit la nivel mondial menit să abordeze crizele interconectate în materie de climă, biodiversitate și poluare și va colabora cu parteneri care împărtășesc aceeași viziune”, a declarat ministrul Tánczos Barna, în marja reuniunii.

„Este esențial să luăm măsuri urgente”

La evenimentul intitulat “Speranță – Soluții și beneficii pentru biodiversitate, climă și oameni” se prezintă abordările și studiile de caz de succes în care biodiversitatea a fost gestionată în fața provocărilor schimbărilor climatice, precum și în ceea ce privește gestionarea biodiversității prin conservare, restaurare a terenurilor, combaterea deșertificării și utilizarea durabilă care conduc la beneficii pentru atenuarea și adaptarea la climă. Totodată, are loc lansarea inițiativei Președinției COP27 privind soluțiile bazate pe natură,

„Este esențial să luăm măsuri urgente atât la COP27, la Sharm El-Sheikh cât și în cadrul Conferinței ONU privind biodiversitatea de la Montreal, pentru menținerea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5°C și adaptarea la schimbările climatice. Întărirea angajamentului în ceea ce privește tranziția verde, eliminarea treptată a dependenței de combustibilii fosili din Rusia prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile, și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie vor contribui la securitate energetică a Europei și sustenabilitatea planetei”, a mai declarat ministrul.

Obiective foarte ambițioase în ceea ce privește conservarea mediului

De asemenea, discuțiile purtate în cadrul evenimentului subliniază necesitatea extinderii acțiunilor urgente întreprinse de către factorii de decizie politică, instituții și toate părțile interesate pentru abordarea crizelor de biodiversitate și climatice.

„Realitățile de la nivel geopolitic și de pe piața energiei ne obligă să accelerăm drastic tranziția către o energie curată și să mărim independența energetică a Europei față de furnizorii care nu sunt de încredere. Din 2019, aproximativ 1 milion de specii se confruntă deja cu extincția, multe dintre ele fiind în pericol să dispară în mai puțin de 10 ani, cu excepția cazului în care se iau măsuri pentru a reduce intensitatea factorilor care duc la pierderea de biodiversitate.

În acest context, la nivel UE au fost propuse, prin Strategia UE privind Biodiversitatea pentru 2030, obiective foarte ambițioase în ceea ce privește conservarea mediului. În calitate de cel mai mare contribuitor la finanțarea combaterii schimbărilor climatice la nivel mondial, UE și statele sale membre sunt responsabile pentru o parte importantă a eforturilor globale de combatere a crizei climatice Implementarea țintelor UE prin strategia europeană privind biodiversitatea a fost asumată de România prin Programul de Guvernare 2021 – 2024”, a subliniat demnitarul român.

Citește și: Patru motive pentru care Comisia Europeană spune că putem intra în Schengen (presshub.ro)

La rândul său, secretarul de stat Ionuț Banciu a declarat: ”Fie ca vorbim despre împăduriri, reconstrucția ecologică a habitatelor degradate, refacerea zonelor umede sau a turbăriilor, toate aceste soluții aduc beneficii multiple. Atât pentru climă, cât și pentru oameni – cei care depind atât de mult, de fapt, de ecosistemele naturale. România este interesată în mod direct de această discuție, fiind una dintre țările în care biodiversitatea a fost conservată de-a lungul vremii și care acum poate împărtăși din bunele sale practici și, în același timp, poate adopta metodologii noi.”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Raport US Helsinki Commission. Acțiunile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în fața influenței Rusiei

Rusia încurajează Beijingul și Teheranul să încalce normele internaționale,...

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință | Aktual24

Noua normalitate climatică. Avertismentul oamenilor de știință. Potrivit unei...

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene | Aktual24

Armata ucraineană, luptă directă cu trupele nord-coreene. Pentru prima...