Ziua de 23 August, în perioada comunistă, era reprezentativă pentru Nicolae Ceaușescu. Aveau loc nenumărate festivități care reliefau puternic cultul personalității celui ce deținea cea mai mare putere în stat. Românii se bucurau atunci de o zi de relaxare cu mici și bere.
Micii sau berea, produse pe care le primeau după parada de 23 august, în făceau pe slătineni să suporte mai uşor partea omagială, încorsetată, dogmatică şi apăsătoare a zilei, îşi amintesc cei care au prins „Epoca de Aur”.
Totodată, potrivit doctorului în istorie Aurelia Grosu, Ziua Naţională de dinainte de 1989 reprezenta o încununare a cultului personalităţii, care era promovat în toate domeniile, figura lui Nicolae Ceauşescu umbrind orice activitate.
Citește și: De ce este importantă vizita lui Olaf Scholz la Chișinău
23 August, zi liberă de la stat
Aurelia Grosu, istoric şi totodată contemporan al Epocii de Aur, îşi aminteşte de defilările şi specifice din perioada comunistă, dar mărturiseşte că oamenii de rând se bucurau de faptul că într-o zi ca cea de 23 August sunt liberi de la serviciu sau îşi petrec timpul în locuri de agrement.
„Eu am perceput ziua de 23 August ca fiind formată din două părţi. Era o parte omagială, încorsetată, dogmatică, apăsătoare – eu la muzeu începeam pregătirile cu foarte mult timp înainte, erau pregătiri foarte serioase, cu tot ceea ce însemna activităţi cu defilare şi spectacole, iar parte a doua a zilei era foarte aşteptată de oameni. Magazinele şi locurile de agrement erau cu mici, cu bere, era zi liberă şi oamenii o transformau într-o sărbătoare personală. Românul nostru şi noi toţi ştergeam ce a fost în prima parte şi căutam să ne simţim cât mai bine pentru că nu găseai întotdeauna mici, bere şi alte lucruri de acest gen. Le găseai doar la zile festive”, spune Aurelia Grosu.
Continuarea, în Reporter24.ro
Citește și: CIA descoperă noi metode să recruteze spioni ruși dezamăgiți de regimul Putin
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Reporter24)