Instituțiile UE își deschid ușile – fizic și de la distanță – pentru vizitatori, în perioada 7-15 mai, pentru a afla mai multe despre cum funcționează UE.
În contextul Zilei Europei de pe 9 mai, instituțiile UE găzduiesc o gamă largă de activități online și la fața locului în locațiile lor din statele membre ale UE și din întreaga lume. Parlamentul European va participa, de asemenea, cu clădirile sale din Bruxelles (7 mai), Luxemburg (9 mai) și Strasbourg (15 mai) întâmpinând cetățenii.
Urmăriți evenimentele la fața locului și online pentru a înțelege cum lucrează UE pentru a face Europa mai sigură, mai ecologică, mai sănătoasă, mai digitală și mai rezistentă. De asemenea, participanții vor fi invitați să se alăture dezbaterii privind rezultatele Conferinței privind viitorul Europei.
Ceremonia oficială de închidere a Conferinței, cu participarea președinților Parlamentului, Consiliului și Comisiei, va avea loc la Strasbourg, sediul Parlamentului European, chiar pe 9 mai.
Sesiunea finală din Strasbourg a Conferinței privind viitorul Europei va încununa călătoria în care timp de un an am adunat și dezbătut împreună cu cetățenii idei despre cum ar trebui să folosească UE oportunitățile și provocările viitoare. Raportul final va fi prezentat președinților Parlamentului European, Consiliului și Comisiei pentru a ajuta la stabilirea viitoarei agende a UE.
Urmăriți sesiunea în direct pe 9 mai, de la ora 13:00 (ora României).
De Ziua Europei se marchează Declarația Schuman
Scopul Declarației Schuman a fost de a asigura pacea pe termen lung în Europa. În contextul războiului din Ucraina, evenimentele dedicate Zilei Europei din 2022 vor sublinia atașamentul UE pentru pace și pentru valori universale cum sunt libertatea și democrația, demonstrând totodată unitatea și solidaritatea cu poporul ucrainean.
Ziua Europei aniversează semnarea „Declarației Schuman” la 9 mai 1950. Un plan ambițios de asigurare a păcii pe termen lung în Europa postbelică, care este considerat începutul a ceea ce reprezintă acum Uniunea Europeană. Importanța eforturilor pentru pace în Europa este cu atât mai evidentă acum, când subliniem unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina.
Instituțiile europene invită cetățenii să participe la o multitudine de activități online sau la fața locului, în statele membre și în lumea întreagă. Dezbateri, discuții, o emisiune radio și transmisii în direct pe rețelele sociale vor analiza activitatea instituțiilor, iar o serie de concerte și evenimente culturale vor sublinia spiritul european.
Parlamentul va organiza activități pentru public în Strasbourg pe 15 mai. Startul evenimentelor se dă la ora 10:00 AM.
Vizitați portalul dedicat Zilei Europei pentru a afla ce activități se desfășoară în vecinătate.
La București, de Ziua Europei, pe 9 mai, Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează împreună cu Reprezentața Comisiei Europene în România expoziția de fotografii “CHIPURILE SOLIDARITATII”, expoziție ce documentează încercările refugiaților care au părăsit Ucraina în urma invaziei ruse, și căldura cu care au fost primiți de români în orașele de graniță, în centrele de refugiați și în casele lor.
Evenimentul va avea loc la Casa Ghica-Grădișteanu (str. Nicolae Iorga 1-3, București) în intervalul orar 11:00-13:00. La eveniment vor participa domnul Nicolae CIUCĂ, Primul Ministru al României, precum și membri ai Guvernului, Membri ai Parlamentului European, ai corpului diplomatic acreditat la București, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.