Ziua Internațională a femeilor din mediul rural, 15 octombrie

Data:

spot_img

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural este sărbătorită, în fiecare an, la 15 octombrie pentru a conştientiza faptul că femeile de la sate contribuie la bunăstarea familiilor lor şi la dezvoltarea economiei rurale, potrivit site-ului ONU https://www.unwomen.org/en/news-stories/statement/2022/10/statement-rural-women-confronting-the-global-cost-of-living-crisis.

Prima Zi internaţională a femeilor din mediul rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) prin Rezoluţia 62/136 din 18 decembrie 2007, această zi recunoaşte „rolul critic şi contribuţia femeilor din mediul rural în consolidarea dezvoltării rurale, a agriculturii, îmbunătăţirea securităţii alimentare şi eradicarea sărăciei rurale”, notează www.un.org.

Conform site-ului www.un.org, femeile din mediul rural, dintre care majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice, alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale.

În ţările în curs de dezvoltare, femeile din mediul rural reprezintă aproximativ 43 la sută din forţa de muncă din agricultură şi din producţia de prelucrare şi procesare a unei părţi considerabile din produsele alimentare, conferindu-le astfel acestora responsabilitatea principală pentru siguranţa alimentară.

În ciuda acestei contribuții majore, femeile din mediul rural au mai puțină securitate alimentară decât bărbații, conform unui studiu ONU, în 2021, nu mai puțin de 126 de milioane de femei au suferit de foamete.

Rolul crucial pe care îl joacă femeile şi fetele în asigurarea durabilităţii gospodăriilor şi a comunităţilor rurale, în îmbunătăţirea mijloacelor de trai rural şi a bunăstării generale a fost recunoscut din ce în ce mai mult. Femeile reprezintă o parte importantă din forţa de muncă agricolă şi îndeplinesc cea mai mare parte a îngrijirii neplătite şi a muncii casnice în cadrul familiilor şi gospodăriilor din zonele rurale. Ele îşi aduc contribuţia semnificativă la producţia agricolă, securitatea alimentară şi nutriţie, gestionarea terenurilor şi a resurselor naturale, precum şi construirea rezistenţei climatice, de aceea trebuie să le prețuim.

Prin Forumul Generation Equality, UN Women lucrează cu mai multe părți interesate pentru a aborda unele dintre cauzele și condițiile fundamentale care perpetuează insecuritatea alimentară a femeilor. Feminist Action for Climate Justice Action Coalition reunește diverși actori pentru a construi reziliența, inclusiv prin modele de cooperare și drepturile asupra terenurilor ale femeilor și securitatea proprietății. Economic Justice and Rights Action Coalition lucrează pentru a spori accesul femeilor la resursele productive și controlul asupra acestora, cum ar fi finanțe, servicii și informații despre piață, care sunt cheie pentru promovarea securității alimentare și a nutriției pentru toți.

În România nu există studii despre condițiile de viață ale femeilor din mediul rural și nici politici publice dedicate care să răspundă nevoilor acestora. Mai mult, asistăm la fenomene ca pauperizarea, analfabetismul, lipsa resurselor minime de trai și exploatarea femeilor în rețele de trafic de carne vie. Piața europeană a prostituției este alimentată din nefericire cu femei din mediul rural al României, ademenite de câștiguri financiare rapide sau forțate de rețelele de crimă organizată. Nivelul educației, dar și lipsurile financiare, contribuie la această situație nefericită.

România rurală se confruntă și cu un exod al femeilor de la sat înspre fermele din Europa, multe din ele fiind exploatate în rețele ale sclaviei moderne, cu condiții de muncă improprii și venituri la limita subzistenței în țările occidentale, ele realizează majoritatea muncilor agricole grele din agricultura europeană. Exploatarea prin muncă este un alt fenomen pe care România nu îl gestionează corespunzător, iar femeile din mediul rural care pleacă în străinătate să lucreze în agricultură lasă acasă copiii și nepoții. Se pierde astfel atât forța de muncă din agricultură dar și legătura dintre mamă și copil, o relație foarte importantă în dezvoltarea noilor generații.  

Pentru că astăzi aniversăm Ziua Internațională a femeilor din mediul rural, am ales să ilustrez acest articol cu fotografiile lui Zsolt Gered (FotoMarco), fotograf bistrițean, care face din pasiunea lui artă șisurprinde în fotografii lumea din mediul rural așa cum este în realitate, de pe stradă. Sper să vă bucure ochiul. (Săptămâna Online)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Atacuri israeliene în Liban: Cel puțin 52 de morți și 72 de răniți

Atacuri israeliene în Liban. Ministerul libanez al Sănătății a...

Tragedie în Serbia: Cel puțin opt morți după prăbușirea unui acoperiș la gara din Novi Sad

Tragedie în Serbia: Opt persoane au murit după ce...