Ziua mondială a cercetăşiei | La Târgu Jiu funcționează un centru din anul 2001. „Ne face oameni mai buni și ne ajută să ne întrecem limitele”

Data:

spot_img

Ziua mondială a cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării „Scout” – cercetaşii, Robert Baden-Powell. În acelaşi timp, reflectă activitatea cercetaşilor specifică culturii şi ţărilor în care aceştia trăiesc. 

În anul 1907, testează pentru prima dată ceea ce va numi ulterior un câmp/ o tabără cercetășească. El organizează pe coasta de sud a Angliei, o tabără pentru 20 de tineri.

Totul este un joc animat de Baden Powell, în care în fiecare zi, tinerii împărțiți pe grupuri mici – patrule, trec prin diverse probe, exerciții și concursuri. Succesul acestei tabere este transpus în cartea Scouting for Boys, carte ce își propunea să răspândească principiile prin care caracterul unui copil poate fi educat.

Cercetașia în România

În 1912, apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă Asociaţia Cercetaşii României, recunoscută oficial.

În timpul Primului Război Mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti, etc. În memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.vÎn 1922, Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout.

Citește și: Trei români celebri apar în deschiderea Le Figaro Litteraire. „Sunt mereu de actualitate”

Cercetașia în prezent

În România sunt, în prezent, 79 de centre locale, atât în mediul urban cât și în mediul rural, în care activează peste 6.700 de cercetași, de la 6 ani până la peste 80 de ani.

La Târgu Jiu, Centrul Local Ecaterina Teodoroiu a fost înființat la 12 aprilie 2001, iar în prezent numără peste 100 de membrii, având cercetași din toate grupele de vârstă.

Cercetășia este locul în care ești ascultat, în care nu există idei greșite, în care imaginația și creativitatea sunt cultivate la fiecare pas. Scoate tot ce este mai bun din membrii organizației sale prin educație non-formală.

„Activitățile și jocurile sunt menite să te ajute să te descoperi pe tine ca persoană: care sunt cele mai importante valori ale tale, care sunt punctele tale forte și ce poți face cu aceste abilități, să îți dai seama ce îți dorești cu adevărat și cum să obții acel ceva. Vei avea sprijinul adulților și al celorlalți membri pe tot parcursul călătoriei tale și, cel mai important, nu te va judeca nimeni”, spun reprezentanții Centrului Local Ecaterina Teodoroiu.

Continuarea în Oltenia Live!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: oltenialive.ro)

spot_imgspot_img
Oltenia Live
Oltenia Live
Oltenia Live este echipa care și-a propus să vă aducă, zilnic, știrile care contează. Publicație exclusive online, Oltenia Live acoperă cele mai importante domenii de interes, de la administrație, social, cultură sau economie, la sănătate - însemnând sfaturi medicale și interviuri cu medici și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. În proiectele derulate de noi am inclus și pacienții, mai exact poveștile celor care sunt un exemplu atât pentru cei care se confruntă cu o problemă asemănătoare lor, cât și pentru cei din comunitate, de ce nu?! Reușim să acoperim județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea. Dacă nouă ne scapă ceva, dați-ne un mesaj și verificăm știrea propusă de voi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related