Ziua Națională a României este sărbătorită pe data de 1 decembrie. Această zi are o însemnătate deosebită în istoria românilor, marcând Marea Unire de la 1918.
Unirea Principatelor Române a avut loc la finalul Primului Război Mondial, moment consfințit pe 1 decembrie la Alba Iulia. Marea Unire a fost posibilă datorită contextului internațional favorabil de la sfârșitul conflictului și mai ales principiului autodeterminării popoarelor, susținut de președintele american Woodrow Wilson.
Noua ordine mondială instaurată la finele războiului nu a durat mult, a doua conflagrație mondială reconfigurând harta lumii și polii de putere, România rămânând în sfera de influență rusă până în 1989.
„Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine”
Un video pregătit pentru alegerile europarlamentare, „Folosește-ți votul. Sau alții vor decide pentru tine”, cu menirea de a încuraja tinerii europeni să iasă la vot, rămâne la fel de actual în contextul alegerilor parlamentare din 1 decembrie din România.
Aceste alegeri au o însemnătate cu atât mai mare cu cât duminica precedentă, pe 24 noiembrie, rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost în favoarea pro-rusului Călin Georgescu.
Situația de față a adus România în situația de a alege între Vest și Est. „Un mesaj pentru nepotul meu. Și pentru restul Europei” ne reamintește că democrația trebuie protejată și cultivată: „Să nu luați democrația ca un dat. Democrația are nevoie să fie susținută și protejată”, transmite un bunic din Italia.
Bunicii europeni îndrumă tinerii la implicare pentru că trecutul întunecat și pericolul totalitarismului rămân la fel de actuale.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO)