marți, 30 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateZiua Națională Constantin Brâncuși. „În căutarea tatălui pierdut”, un film despre fiul...

Ziua Națională Constantin Brâncuși. „În căutarea tatălui pierdut”, un film despre fiul nerecunoscut al marelui sculptor la Cinemateca Astra Film

Cinemateca Astra Film celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși oferind un film-eveniment: „În căutarea tatălui pierdut”, regia Ionuț Teianu. Filmul, care prezintă povestea tulburătoare și șocantă a lui John Moore, fiul nerecunoscut al sculptorului Constantin Brâncuși, va fi disponibil online timp de 24 de ore, începând de vineri, 19 februarie, de la ora 20:00, pe canalul YouTube Astra Film (https://www.youtube.com/user/AstraFilm).

Realizat în anul 2016, filmul lui Ionuț Teianu schițează povestea unui om care a avut un tată celebru, unul dintre cei mai mari sculptori ai tuturor timpurilor, dar care nu l-a recunoscut niciodată, a refuzat să accepte existența lui. Nici în ultimul său an de viață, atunci când a lăsat statului francez toate operele din atelierul parizian, Constantin Brâncuși nu a făcut vreo referire la fiul său, care avea deja 23 de ani.

John Constantin Brâncuși Moore se născuse la Londra în anul 1934. Mama lui, pianista Vera Moore, i-a spus cine este tatăl, dar l-a rugat să păstreze acest secret toată viața.

John a crescut păstrând secretul de familie, ca un copil, și mai apoi ca un adult cuminte”, declara regizorul Ionuț Teianu într-un interviu acordat revistei Dilema veche. Abia la vârsta de 78 de ani, John Constantin Brâncuși Moore a hotărât să se lupte pentru a fi recunoscut oficial ca fiu al marelui Brâncuși.

„Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puțin de un kilometru de atelierul lui Brâncuși, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. Vera l-a rugat să o ducă cu mașina până la atelier. Brâncuşi a deschis uşa, a lăsat-o pe Vera să intre, apoi a închis uşa fără să se uite la cel care rămăsese afară. În momentul acela, John a făcut pe ascuns o fotografie, care a ieşit neclară. Dar a păstrat-o toată viaţa în cutiile cu amintiri. Făcând acest film, am vrut să explorez omul din spatele artistului de geniu. Brâncuşi a trăit o viaţă de om singuratic. Și-a consacrat existența sculpturii. Niciodată nu a trăit în cuplu. Relația cea mai îndelungată a fost cea cu Vera Moore, mama lui John… Am înțeles că în viață e un timp pentru a face fiecare lucru. Dacă nu ne-am ocupat de acel nod la momentul potrivit, mai târziu e, din păcate, imposibil să mai schimbăm cursul vieţii”, sublinia regizorul Ionuț Teianu.

Regizorul român Ionut Teianu, stabilit la Paris, este cunoscut mai ales pentru scenariul filmului “Despre oameni și melci” regizat de Tudor Giurgiu. A mai coregizat, în anul 2006, împreună cu Tatiana Niculescu-Bran, documentarul „For God’s Sake”, despre cazul de la Tanacu. În anul 1990 a realizat un foarte apreciat documentar de școală, „Zile albe (1990). Filmul „În căutarea tatălui pierdut” este prezentat de Cinemateca Astra Film cu sprijinul Transilvania Film.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE