Fasole de Ziua Națională, la Iași. Mii de porţii împărțite în faţa Palatului Culturii

Data:

spot_img

Fasole de Ziua Națională, la Iași. Mii de porţii preparate în câteva instituţii subordonate Primăriei Municipiului Iaşi vor fi oferite în faţa Palatului Culturii.

Fasole de Ziua Națională

Primăria va pregăti 3.000 de porţii de fasole de post. Separat, se vor perpeli pe grătare şi cârnaţii care se potrivesc de minune cu mâncarea de fasole.

Citește și: Iohannis pleacă la Dubai de Ziua Națională a României. Agenda nu e publică momentan

Însă, spune Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, „pentru că suntem în post, fasolea se va pregăti separat de cârnaţi.

O mie de porţii vor fi preparate de Cantina de Ajutor Social, o mie de căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena din Bucium şi o altă mie de porţii se va prepara la căminul de pensionari din Copou.

În acest moment facem achiziţia de legume, aşteptăm să vedem dacă primim şi sponsorizări pentru tacâmuri. Cârnaţii, aşa cum spuneam, se vor găti individual.

În plus, se va distribui ceai cald şi vin fiert (n.r. – nici la vin nu e dezlegare din partea bisericii). Vinul va fi din sponsorizări. Iar în loc de pâine, vor fi colăcei”.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Fasole de Ziua Națională. Cum s-a ajuns aici

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua NaționalăUn doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat de când și mai ales de ce a devenit fasolea cu ciolan un mod tradițional de sărbătorire a Zilei Naționale a României.

De Ziua Națională, sărbătorim un moment important din istoria românilor: Marea Adunare de la Alba-Iulia, unde în 1918 s-a votat unirea Transilvaniei cu România. E un eveniment care an de an e marcat prin parade militare și porții de fasole cu ciolan.

Parada militară este cumva justificată, având în vedere contextul istoric de atunci. Dar care este legătura între fasolea cu ciolan și Ziua Națională a României.

De când și mai ales de ce a devenit fasolea cu ciolan un fel de mâncare tradițional la sărbătorirea Zilei Naționale a României?

Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie, istoric și antropolog amator și fondator gastroart.ro– prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești, a oferit un răspuns.

De asemenea, pe același subiect a vorbit Adriana Sohodoleanu, doctor în sociologia practicilor alimentare, fondator al site-ului de cultură gastronomică Biscuit.ro și lector la TASTE Culinary Business Academy.

Citește și: Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi locuit în Oradea” | Bihoreanul

Știrile false în perioada interbelică: „Al Capone ar fi...

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Oamenii care au transformat penitenciarul în memorial | Puterea a Cincea

Sighet sau „închisoarea miniștrilor”. Penitenciarul de la Sighet este...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...