Sărbătorită pe 17 noiembrie, Ziua Internațională a Prematurului a fost iniţiată de către EFCNI –European Foundation for Care of Newborn Infants– şi este ziua in care un membru fondator EFCNI a sărbătorit venirea pe lume a unei fetiţe după ce a suferit o pierdere a tripleţiilor ca urmare a unei naşteri premature. Ziua sugereaza speranţă şi un nou început.
Scopul este să facă cunoscută în întreaga lume provocările naşterii premature şi să sărbătorească prematurii şi familiile lor.
Culoarea mov simbolizează sensibilitate şi unicitate
Culoarea mov este simbolul acestei zile şi simbolizează sensibilitatea şi unicitate. Un alt simbol al naşterii premature este sfoara cu şosete: 1 pereche mică atârnă în linie cu alte 9 perechi de dimensiuni normale-sugerând că 1 din 10 copii în lume se naşte prematur.
Mulți dintre ei sunt adevărate miracole. Dacă ar fi să cunoaștem lungul drum de la naștere până la externare al unui prematur, am putea scrie romane. Mulți dintre ei sunt așa mici că nu respira la naștere.
Uneori prima respirație este dată de aparatul de ventilație, prima bătaie a inimii este dată de metodele de reanimare și apoi ajung în terapie intensivă neonatala unde dacă pătrunzi inițial zici că este o altă lume, o lume care nu credeai că există.
Continuarea în Monitorul de Botoșani
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: monitorulbt.ro)